Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Skoletesten lekket på nett

Sist oppdatert:
En elevgruppe la onsdag kveld ut den nasjonale prøven som skal avholdes torsdag, i protest mot at prøvene gjennomføres.

Se innslag på web-TV (abonnement)

Gruppen krevde onsdag at årets prøver blir utsatt til neste år, og at elevene blir tatt med på råd når det gjelder egen utdanning. Hvis ikke kravene ble oppfylt av utdanningsminister Kristin Clemet, ville de publisere leseprøven for 10. klasse på nettet.

Gruppen gjorde alvor av trusselen. I en e-post som ble sendt til norske medier torsdag kveld, skriver gruppen:

«Om ikke gjennomføringen blir utsatt, vil vi legge ut alle de kommende prøvene på nett. Vi vil ønsker egentlig ikke å gå til det skritt å ødelegge og sabotere et stortingsvedtak. Men den arrogante måten Clemet opptrer på, tvinger oss til å gjøre dette. Hun har ikke vist noen vilje til å lytte til elevene, men mer opptatt av å straffe dem. Nå straffer vi henne. Herren gir, og Herren tar.»

Tatt ned
På nettsiden http://geocities.com/nasjonaleprover/ lå 13 sider fra det som angivelig skal være leseprøven for 10. klasse ute en kort stund. Men etter bare noen minutter ble siden tatt ned fordi båndbredden var oppbrukt. Det er uvisst når, og om siden kommer opp igjen.

TV 2 Nettavisen rakk imidlertid å laste ned flere sider fra prøven, og de ser svært ekte ut.

Kan få konsekvenser
At enkelte elever har fått lese prøven på forhånd, kan få konsekvenser for hvordan prøvene vil bli vurdert, sier direktør i Utdanningsdirektoratet, Petter Skarheim, til Kanal 24.

- Vi må først se om det er de riktige prøvene som blir lagt ut. Så får vi vurdere hvordan disse prøvene skal bli vurdert, sier Skarheim.

Strenge reaksjoner
Hvordan noen kan ha fått tak i prøvene vet ikke Skarheim, men prøvene er sendt ut til alle skoler, og utro tjenere kan ha spredd papirene videre.

- Er det noen lærere eller noen i skoleverket som har gjort disse prøvene tilgjengelige, vil det kunne medføre ganske strenge reaksjoner, sier Skarheim.

Prøven som ble lagt ut onsdag kveld, er en leseprøve, som skal teste elevenes forståelse av tekster og annet materiale. Det eksisterer ingen fasit til prøven, kun en vurderingsveiledning, men den er ikke lagt ut på nettsiden.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!