RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Skredkaos på Vestlandet

Foto: Linda Regina Bruvik (Firdaposten)
Sist oppdatert:
Snøsmelting og store nedbørsmengder medfører økt fare for skred. Det får bilister på Vestlandet nå erfare.

Onsdag ettermiddag var E39, sør for fylkesgrensen mellom Sogn og Fjordane og Hordaland, blant annet stengt etter snøras. Et ras som gikk ved Sandviktunnelen, to mil før Oppedal.

Har du et tips om saken? Send bilder eller kontakt Nettavisen på vaktsjef@nettavisen.no, eller ring 2100 6010.

Nå advarer Statens vegvesen om at det er fare for flere ras i vest.

Opprydning og rasfare

Ifølge Firda.no ble riksvei 57 ved Dale stengt på grunn av fare for ras onsdag. Veien blir ikke åpnet i løpet av dagen. Denne veien var nylig stengt etter et ras tidligere i uka.

På E16 mellom Trengereid og Voss pågår det opprydningsarbeid flere steder. Det medfører stopp i trafikkflyten.

Vegvesenet har også sendt ut varsel om stor rasfare på E16 mellom Voss og Gudvangen.

De siste dagers mildvær har fått snø og is til å løsne og deise ned på veiene på Vestlandet. For vaktoperatør Roger Lemme hos Statens vegvesen har det vært en travel dag.

- Det har gått flere ras på E16, men de er ryddet nå. Akkurat nå er det bare raset ved Sandviktunnelen som sperrer veien, sier Lemme til bt.no.

Regn og høyere temperaturer

For trafikantene er det ikke bare ras fra fjellsidene som skaper problemer. Noen steder raser brøytekantene ut, mens andre steder raser det fra hustak som står tett ved veien.

Værvarslinga på Vestlandet melder om at temperaturene gikk opp tirsdag, og regn fører til økt snøskredfare. Til Hardanger Folkeblad forteller Merete Øiestad, vakthavende meteorolog, at skredfaren flere steder er på grensen til stor snøskredfare.

Forklaringen er at skred kan utløses fordi det er et lag med løs snø lengre ned, som kan gi slipp når det kommer tung snø på toppen av snømassene. Dermed kan snøen over det løse laget rase nedover bakkene.

- Enten det regner eller snør kan det føre til at snøen ikke står imot lenger, forklarer Øiestad til avisen.

Varselet om snøskredfare gjelder for de neste dagene, fram til temperaturene går ned igjen, noe som ventes å skje til helgen. Det er meldt om mer nedbør på torsdag, noe som altså er en risikofaktor.

Snøskredvarselet gjelder både for høyereliggende og lavereliggende strøk i store deler av Vestlandet.

Fare for oversvømmelser

Mye nedbør fører også til fare for oversvømmelser. Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) melder at det ventes lokalt mye nedbør i Hordaland og Sogn og Fjordane fra natt til torsdag til natt til fredag.

Nedbøren ventes å komme som regn i ytre og lavereliggende områder. Sammen med snøsmelting kan dette gi raskt økende vannføring i bekker og mindre vassdrag, som igjen øker faren for lokale oversvømmelser.

Det er usikkerhet knyttet til både nedbørsmengdene og temperatur. I indre og høyereliggende områder er det derfor usikkert om nedbøren kommer som regn eller snø, melder NVE.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere