*Nettavisen* Nyheter.

Skredsøkere kan gi falsk trygghet

- Hjelper deg ikke med løypevalg i påskefjellet, poengterer Røde Kors.

27.03.10 20:40

I Norge er det et stadig økende fokus på skredsøkere som skal hjelpe folk som blir tatt av skred. Allikevel er det viktig å huske at en skredsøker i seg selv ikke redder noen liv.

Skredsøkere krever mottakere

Røde Kors advarer mot å føle seg helt trygg med en skredsøker i jakkelommen.

- For det første hjelper ikke en skredsøker deg med veivalg og løypevalg, den hjelper deg først når ulykken har skjedd. Da er du så avhengig av at noen i nærheten har en mottaker som kan ta inn signalene dine, sier Jahn Petter Berentsen, landsrådsleder for Røde Kors Hjelpekorps.

Du kan være heldig og befinne seg i nærheten av hjelpemannskap med mottakere, men helst bør noen i følget du går i ha en mottaker. Har de det er det større sjanse for å finne deg fort, men da er det avgjørende at de kan førstehjelp.

Samler informasjon

Ketil Brattlien hos Norges Geotekniske Institutt (NGI) forteller til Nettavisen at de samler inn store mengder med informasjon, som igjen skal danne et påskevarsel. Dette skredvarselet gjelder for hele landet og det første ble presentert torsdag.

- Skredfaren kan ligge på 4 (på en skala til 5) i Nord-Troms og Vest-Finnmark. Tidligere i uken har det gått mange skred i Nord-Norge, og det skyldes at skredfaren er veldig lokal. Lokale værforhold som temperatur, vind og nedbør spiller ofte inn, forklarer Brattlien.

Tirsdag var skredfaren satt til 3 langs Bergensbanen, inne i Kjøsnesfjorden i Sogn og Fjordane og Venjesdalen i Romsdalen. På Oppdal er skredfaren 2, og det gjelder også for Strynefjellet, langs Raumabanen ned Romsdalen og i Holandsfjorden ved Svartisen i Nordland.

- Jeg vil anta at det vil være slike forhold en stund til, sier Brattlien.

Det betyr et tidsrom til over påske, så skredeksperten ber feriefolket om å tilpasse turen etter forholdene.

- I vinter er snødekket veldig farlig i Norge. Mildværet, som store deler av landet nå opplever, kan føre til at forholdene enten blir bedre eller verre. Nedbør i form av regn smelter bindingene og gjøre snømassene ustabile. Dette kan enten føre til skred eller så synker snødekket sammen.

- Det er nettopp slike forhold som gjøre skredsituasjonen så vanskelig.

Les også:- Vi er bekymret for snøskredfaren

Halvparten dør av traumeskader

Stadig flere som blir tatt av skred dør ikke av drukning eller kvelning, men av slagskader påført under selve skredet, eller til og med i redningsaksjonen. Det påviste en gruppe kanadiske forskere i fjor.

Berentsen understreker poenget om at en stadig større andel av omkomne dør av traumeskader.

- Interessant nok ser vi en økning i traumeskader, opp mot halvparten av de som omkommer i skred internasjonalt dør av traumeskader. Derfor er det utrolig viktig at folk kan grunnleggende førstehjelp, forteller Berentsen.

Dersom du blir funnet og gravd ut er det altså viktig med førstehjelp. Men av og til kan også utgravningen være kritisk. Jahn Petter Berentsen forteller at man ser skredulykker der folk dør i det de blir «reddet», hvis de allerede er skadet og blir trukket for fort ut.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.