*Nettavisen* Nyheter.

Skreien hylles i Spania

Spanjolene hyrer inn mesterkokker for å tilberede de norske godsakene.

Norsk fisk har igjen havnet på kjøkkenet til de beste kokkene i Spania. Men denne gangen muligens for å bli der som en eksotisk delikatesse reservert for de mest smakskrevende kunder.

Det er skreien, eneren blant de 21 representantene i torskefamilien som finnes i norske farvann, som frister.

Spanske restauranter er så begeistret for den norske fisken, av de har samlet noen av de beste kokkene for å tilberede fisken, blant dem Jesús Almagro, den spanske kokkmesteren i 2006.

Dette er gode nyheter for norske eksportører av fisk, som i det siste årene har lagt merke til en økning i etterspørselen av skrei i Europa.

- Dette er absolutt gode nyheter å høre at det europeiske kjøkkenet har begynt å sette pris på noe av det beste vi har av fisk i Norge. Skrei er en blodfersk torsk som kommer til Norge fra farvann. Det er et veldig spesielt produkt som er tilgjengelig på sitt beste mellom januar og mars, sier Christian Nordahl, Markedsdirektør i Eksportutvalget for Fisk (EFF), til Nettavisen

- Etterspurt
Det er nå ti år siden Norge skreien ble lansert i Europa for første gang. Spania, Frankrike og Belgia var målet, men trenden har spredt seg til Tyskland, Portugal og Italia.

- Markedstrenden har begynt å snu etter at skreien ble lansert. Tilbakemeldinger vi får i dag er at kokkene spør først og fremst etter skrei og deretter etter torsk. Før var det omvendt, kommenterer Nordahl

Ifølge tall fra EFF ligger skreien høyere i pris enn vanlig torsk. På grossistnivå ligger den cirka 20 kroner dyrere enn vanlig torsk.

I år ble skreien lansert for første gang i Portugal, som er verdens største marked for klippfisk.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.