Skrekkvideoen kopierte Jokela

Foto: Faksimile

Trusselvideoen mot Erdal ungdomsskole på Askøy, har klare likhetstrekk med videoen som varslet massakren i Jokela.

19.11.07 15:25

Mandag morgen ble en person pågrepet, siktet for å stå bak trusselvideoen som ble lagt ut på YouTube lørdag. Videoen inneholdt trusler mot Erdal ungdomsskole på Askøy.

Det opplyste politiet under en pressekonferanse mandag formiddag. Personen ble pågrepet ved ni-titiden mandag. Den siktede er en mann, men politiet vil ikke si noe om personens alder eller tilhørighet til skolen.

Les også: Pågrepet for YouTube-trusler

Les også: Norsk skole truet på nett

- Bakgrunnen for denne saken er at det kom en henvendelse til politiet og rektoren på Erdal ungdomsskole fra en dame i England. Hun hadde vært inne på YouTube, og sett en videoanimasjon som kunne tolkes som en trussel, og datoen i dag, 19. november var lagt inn, sa lensmann Odd Dale i Askøy under en pressekonferanse mandag formiddag.

Mange likheter
Videoen ble lagt ut på YouTube, men er nå slettet. Den var datert med dagens dato: 19.11.

- Det var ingen bilder av personer slik som i tidligere videoer. Det var en tekst og et bilde av Erdal ungdomsskole, og så var det lagt inn linker til saken i Finland og tilsvarende saker. Det var jo teksten kombinert med disse linkene som gjorde at vi tok trusselen så alvorlig. Jeg vil ikke si hva teksten inneholdt, sier Dale.

Det er likevel klart at videoen har klare likhetstrekk med videoen som Pekka-Eric Auvinen (18).

  • I Jokela-videoen vises et bilde av skolen, før gjerningsmannen skyter bildet i stykker.
  • I Erdal-videoen blir det også vist frem et bilde av skolen, med en medfølgende tekst.
  • I Jokela-videoen oppgir drapsmannen datoen for angrepet «Jokela High School Massacre - 11/7/2007».
  • Erdal-videoen inneholdt dagens dato, 19.11.07.
  • I Jokela-videoen spilles det tungrock.
  • I Erdal-videoen spilles John Lennons «Working class hero», en sang om outsidere som blir plaget på skolen.

Se intervju med lensmann på Askøy, Odd Dale

197697

Pønkrockbandet Green Day har gjort en coverversjon av sangen, som har følgende tekstlinjer:

«They hurt you at home and they hit you at school/They hate you if you're clever and they despise a fool (...)/Till you're so fucking crazy you can't follow their rules/There's room at the top they are telling you still/But first you must learn how to smile as you kill/If you want to be like the folks on the hill (...).

- Alvorlig
Jokela-drapsmannen skrev følgende om seg selv: «Jeg er forberedt på å kjempe og dø for min sak. Jeg, som en naturlig utvelger, vil eliminere alle jeg ser som ikke passer inn, som er en skam for menneskeheten og som har feilet i den naturlige utvelgelsen. Jeg har fått nok. Jeg vil ikke være en del av dette forskrudde samfunnet. Som noen vise mennesker har sagt før meg, menneskeheten er ikke verdt å kjempe for eller ta vare på... bare verdt å drepe.»

Les også: Varslet massakren på YouTube

Les også: Her er morderens videoverden

Det er ukjent hva slags tekst som følger med i Erdal-videoen, men innholdet blir betegnet som «alvorlig» av lensmannen og «sjokkerende» av skolens rektor Leiv Jan Nielsen.

Jokela-videoen ble lagt ut dagen før 18-åringen troppet opp på skolen med to pistoler og 500 patroner. Auvinen rakk å skyte å drepe åtte personer før han tok sitt eget liv.

Saken fortsetter nedenfor.

Foto: Faksimile

Ransaket elevene
Lørdag ble Erdal-videoen oppdaget. Det er uklart om Erdal-videoen ble lagt ut som en spøk, eller om det står noe alvorlig bak. Politiet valgte å ta trusselen seriøst.

- Vi er nødt å ta denne trusselen på alvor og vil sette i verk de tiltak som er nødvendig for å unngå at trusselen ble satt ut i live, sier lensmann Odd Dale.

Søndag ble hele skolen gjennomsøkt av politiet og hundepatruljer. 60 skap ble undersøkt. Mandag morgen troppet politiet opp på skolen og visiterte samtlige elever.

Ingen personer er kommet til skade.

- Inspireret av YouTube-video
Da Nettavisen intervjuet Ragnhild Bjørnebekk i forbindelse med Jokela-massakren, mente hun at det var tydelig at Pekka-Eric Auvinen hadde latt seg inspirere av videoen gjerningsmannen fra Virginia Tech-massakren.

- Videoen den antatte gjerningsmannen har lagt ut, har klare likhetstrekk fra videoen som gjerningsmannen bak Virginia Tech.

- Ser vi nå en smitteeffekt fra skoleskytinger vi tidligere bare har sett i USA?

- Jeg vil ikke snakke om en smitteeffekt fra tidligere skolemassakre. Til det skjer det altfor sjelden. Men det kan skje en likhetsidentifikasjon til lignende hendelser og de har som utøvd sånne hendelser. Grunnen til at vi kanskje kan si det i dette tilfellet, er klare likhetstrekk med videoen fra Virginia Tech, mener Bjørnebekk.

Saken fortsetter nedenfor.

Hun sier at potensielle drapsmenn kan la seg inspirere av voldelige videoer som blir lagt ut på YouTube.

- All formidling av vold kan være med på å gi potensielle drapsmenn noe å tenke på. Men de vil kunne hente opp ideer fra alle mulige steder. Det er selvfølgelig skremmende å se videoer av drapsmenn når man vet hva som skjer i ettertid, men jeg mener ikke at YouTube burde forbys.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag