Skremmende økning

Foto: Svein Norberg (Dirnat)

Nesten tusen ganger flere beslag enn i fjor.

(iOslo.no) Dette leopardskinnet ble stoppet på vei inn til Norge, og er bare ett av svært mange beslag Tollvesenet gjør på produkter av truede plante- og dyrearter.

- Det er ytterst få leopardskinn i Norge. Vi vet bare om noen få, sier seniorrådgiver og CITES-ekspert Øystein Størkersen ved Direktoratet for Naturforvaltning til iOslo.no.

Han forteller at det som regel beslaglegges ett skinn av slike eksotiske dyr hvert år i Norge.

- Man kan tenke seg at det bare er toppen av isfjellet, og det er sannsynligvis mer enn vi får avdekket, sier Størkersen.

Første kvartal i år ble det gjort 23 beslag av CITES-varer i Norge. Det er over elleve ganger så mye som tilsvarende periode i 2008, hvor det bare ble gjort to beslag. Beslaglagt mengde er nesten tusen ganger større enn det var i fjor, 3820 mot fire enheter.

Tar sjansen
Noe er selvfølgelig tilfeldig, men det gir likevel mer enn en indikasjon på at smuglingen av varer på CITES-listen har tatt seg kraftig opp det siste året. Spesielt blir naturmedisin smuglet mye mer enn før.

- Interessen for tradisjonelle, asiatiske medisiner er voksende, og det bidrar til å øke tilførselen voldsomt, sier Størkersen.

- Kan ikke disse medisinene være farlige?

- Det er et godt spørsmål, som er vanskelig å svare på. Men folk er åpenbart villig til å ta sjansen, svarer Størkersen.

Svir
Beslagene blir både gjort på reisende som har vært i utlandet, og forsendelser per post fra utlandet. Og straffen kan svi godt.

- Du blir automatisk anmeldt hvis det står at det er produkter fra CITES-listen i varedeklarasjonen. Og da blir det fort 10.000 kroner i bøter, uansett om du bare har én pillepakke, sier CITES-eksperten.

Man kan også bli stoppet i utlandet, både i opprinnelseslandet og ved mellomlanding i andre land. Ifølge Størkersen har EU strengere straffer for smugling av CITES-varer enn vi har i Norge.

Dyreprodukter og -skinn blir som regel kjøpt inn til eget bruk, og videresalg er veldig uvanlig. Men i noen tilfeller skjer det.

Jungelhaner
- Jungelhaner fra India har masse små fjær, som brukes til å binde fluer. I Norge koster disse 1500-2000 kroner, mens man i India kan få en fuglenakke for 50 kroner. På dette har vi jevnlige beslag, og det importeres noen hundre av disse i året, sier Størkersen.

Beslagene av levende dyr har sunket dramatisk de siste årene.

- Det er mye mindre enn det var på 90-tallet. Enten har smuglerne blitt lovlydige, eller så har de funnet ut hvordan de skal smugle uten å bli tatt, sier Størkersen.

Les flere nyheter fra iOslo.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.