*Nettavisen* Nyheter.

Skremt av budsjettet

Personer med talevansker rammes knallhardt av regjeringens budsjettforslag.

05.10.06 20:07

- Nok en gang prøver byråkratene å bli kvitt refusjonsordningen, som så mange er totalt avhengige av. Det er en skremmende holdning, sier leder Ole-Andreas Hansen i Norsk Logopedlag (NLL) til iOslo.no.

Om lag 6000 personer med tale- og språkvansker benytter seg av dagens refusjonsordning fra Rikstrygdeverket. Nå vil regjeringen fjerne tilbudet. I praksis vil det medføre at mange ikke vil ha råd til å betale de timene de trenger for å kommunisere.

Avhengig av timene
Arne Heidene jobber til daglig som tillitsvalgt i Oslo Sporveier. Han er rammet av tale- og språkvansker etter en skade på lillehjernen.

- Jobben min gjør meg helt avhengig av å kunne snakke noenlunde klart. Jeg er avhengig av disse timene for å få hjelp, sier Heidene.

Eneste anker i en tragisk hverdag
Han er opprørt over at regjeringen nå vurderer å fjerne refusjonsordningen. Heidene er svært bekymret over alle de menneskene det vil ramme. Mange opplever språk- og talevansker som et resultat av Parkinsons, afasi, ALS, MS eller slag.

- For disse menneskene er denne timen det eneste anker i en tragisk hverdag, sier Heidene til iOslo.no.

Pengene forsvinner
- De overfører altså 59 millioner kroner til kommunenes rammebudsjett. Når pengene ikke blir øremerket, kan alle kan tenke seg hvor de blir av, sier Ole-Andreas Holmsen.

Disse pengene har tidligere vært bevilget Rikstrygdeverket, hvor pengene har vært øremerket personer med tale- og språkvansker.

- Om dette skal fordeles matematisk likt på alle kommunene, vil det tilsi at de ender opp med 140,000 kroner hver, sier Holmsen.

Holmsen har jobbet 20 år i styret til NLL. Han sier dette er noe han har måtte kjempe mot helt siden han tok jobben.

- Det som er nytt nå, er at vi har en rød-grønn flertallsregjering som støtter dette, sier Holmsen.

- Jeg fatter ikke at de kan holde på på denne måten. Det er skremmende, sier Holmsen avslutningsvis.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag