Gå til sidens hovedinnhold

Skremte strøm-kunder

Mange fikk frokosten i halsen da mange medier i dag meldte om en sviende prisøkning på strøm. Heldigvis var regnestykket helt på jordet.

Det var avisen Nationen som først kom med de sjokkerende tallene. Avisen hadde regnet seg frem til at den jevne husholdning får en sjokkerende prisøkning på hele 5400 kroner på strømregningen neste kvartal - tilsvarende 21.600 kroner per år! Saken ble plukket oppp av NTB, og havnet dermed ukritisk i de fleste riksdekkende mediene.

I saken skriver Nationen at «Beregningen av hvor mye økningen koster en husholdning, er gjort ut fra et normalforbruk på 18.000 kilowattimer i måneden, som også Statistisk sentralbyrå bruker.»

Problemet er at dette tallet er riv ruskende galt. 18.000 kilowatt-timer er nemlig omtrent årsforbruket til en gjennomsnittsfamilie - ikke månedsforbruket.

- Jeg måtte heve øyenbrynene da jeg leste saken. Dette er helt utrolig. Vi skjønte at det måtte være en feil. At NTB også meldte om det samme var heller ikke noe særlig, sier informasjonssjef i Fjordkraft, Jeanne Tjomsland.

Nationen rødmet
Da Tjomsland leste saken i avisen, tok hun straks kontakt med Energibedriftenes landsforening. Gjennom Kristian Pladsen tok de så kontakt med avisen. På mail fra Pladsen til Tjomsland leverte han følgende melding:

«Nationen rødmet i andre enden og skulle også rette opp feilen. De skulle også ringe NTB, som jeg selv ringte. Takk for tipset.»

NTB, som er landets største nyhetsbyrå, plukket saken opp fra Nationen. I tur og orden har flere av landets medier tatt saken fra nyhetsbasen deres og lagt den ut for åpen og sjokkerende lesing for lesere landet rundt. Saken har også vært i etermediene.

Sakens fakta er at det vil komme en prisøkning på 10 øre per kilowattime. For en gjennomsnittlig husholdning med forbruk på ca 20.000 kW/h, vil prisøkningen utgjøre om lag 2000 kroner i året. Dette blir igjen ca 500 kroner per kvartal, hvis vi ikke tar hensyn til sesongvariasjoner.

Så mye utgjør økningen
Fjordkraft melder videre:

«Strømforbruket er lavt sommerstid, men sommeren er også en god tid for enøk-tiltak i boligen. Om lag tre prosen av en privatboligs årlige strømforbruk skjer i juli. Forbruket i januar er vanligvis fire ganger så høyt som i juli.»

«Strømregningen for mai og juni har forfall 30. juli. Forutsatt uendret nettleie og forbruk i forhold til samme tid i fjor, er regningen i år ca 400 kroner høyere for dem med et årsforbruk på 20.000 kWh for flytende strømavtale.»

Fjordkraft leverer strøm til store deler av Vestlandet. Andre steder i landet får kundene regning hver tredje måned. Denne regningen vil da være rundt 500-600 kroner høyere enn samme periode i fjor, og ikke mange tusen kroner slik det i dagh ble meldt.

Nationen har nå rettet regnestykket sitt.

Reklame

Har vært utsolgt i 14 år: Nå er superutgaven her