RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Arne Lutro/TV 2 Nettavisen

«Skrik» kan dukke opp i jula

Sist oppdatert:
Politiinspektør Iver Stensrud utelukker ikke at Munchs stjålne malerier «Skrik» og «Madonna» dukker opp i løpet av jula. En mann er nylig avhørt og har status som mistenkt i saken.

Sjefen for etterforskningen tror ikke på noen julemirakel.

- Det kan godt hende at Munch-maleriene dukker opp i julen. Det hadde i alle fall vært hyggelig dersom de kan henge på veggen når Munch-museet gjenåpnes til sommeren, sier Iver Stensrud (55) til TV 2 Nettavisen.

En mann bosatt i Østfold har nylig vært inne til avhør i saken og skal ifølge Kanal 24 ha status som mistenkt.

- Den mistenkt-statusen er ikke utvidet til siktet, sier mannens forsvarer, Sverre Næss, Kanal 24.

- Han ble innkalt til et avhør for å bli stilt spørsmål omkring en bil. Han har ikke kjennskap til denne bilen og han kunne videre fremlegge bombesikre alibi for den tiden da dette ranet foregikk, sier Næss videre.

Iver Stensrud, politimannen vi et uttall ganger har sett på tv i forbindelse med Munch-ranet, er optimistisk med tanke på en oppklaring av Munch-ranet.

- Jeg vet ikke hvor bildene befinner seg. Men vi har mye substans i det vi driver med og etterforskningen utvikler seg hele tiden, sier en hemmelighetsfull Stensrud.

Han verken kan eller tør gi flere detaljer om hvordan etterforskningen ligger an. Det kan føre til at jakten på ranerne går i vasken. Men han avslører i alle fall at politiet har flere navngitte personer i søkelyset. Men hvor mange, sier han ikke.

- Jeg kan si at de bor i Norge, sier politiinspektøren som aller helst skulle sett at bildene hadde kommet til rette for lengst.

Frykter juleran
Vi møter den 55 år gamle sjefen for Oslopolitiets avdeling for organisert kriminalitet på hans lille kontor i politiets glassmonument på Grønland. Han har vært sjef for avdelingen siden den ble opprettet i januar i år. Først kom Nokas-ranet i Stavanger, så en rekke andre ran med personer fra organiserte kriminelle miljøer, store narkotikabeslag og trafficking-sakene.

Og for nøyaktig fire måneder fikk Stensrud et kunsttyveri som vakte oppsikt over hele verden midt i fanget. To maskerte ranere gikk inn i Munch-museet på Tøyen og truet med seg to av verdens mest kjente Munch-malerier. Deretter forsvant de, sammen med en sjåfør, i en mørk Audi. Alle spor stopper ved tennisklubben på Sukkertoppen.

Det har mildt sagt vært en travel høst, men nå er det heldigvis juleferie. Men politiinspektøren er ikke overbevist om at det blir en rolig høytid.

- Med bakgrunn i hvor aktive ransmiljøet kan være i juleferien, så har jeg ingen forutsetning for å si ikke noe vil skje i julen, sier Stensrud.

Stort mediepress
Før intervjuet starter setter politiinspektøren over telefonen til forkontoret. Den har knapt nok stått stille siden ranet 22. august i år. Journalister fra hele verden ringer daglig til det lille kontoret på Grønland for å høre om jakten på de verdenskjente maleriene.

- Rett før du kom, ringte de fra The Guardian i England. Heldigvis har jeg jobbet noen år i England tidligere, så jeg snakker godt engelsk. Jeg vet ikke hvor mange intervju jeg har gitt om Munch-ranet. En stund måtte jeg slå av mobiltelefonen for å få sove om nettene, sier Stensrud med et lite smil. Man skulle nesten tro at han får dårlig samvittighet med tanken, for han sier han har prøvd så godt han kan å være tilgjengelig for media.

- Dette er jo en sak som engasjerer mange og det er også en plikt og et ansvar når det gjelder en såpass verdifull gjenstand. I tillegg har jeg et håp om at sterk mediefokus kan hjelpe oss å løse saken, sier 55-åringen.

Krever løsepenger
Men blant alle telefonene har det også vært de som har vakt større interesse fra Stensrud - telefoner med krav om løsepenger for «Skrik» og «Madonna».

- Vi har fått flere telefoner fra personer som har forsøkt å gjøre seg interessante for oss. Vi har flere ganger vurdert utbetalinger. Men etter å ha undersøkt en del og bedt dem legge frem bevis for at de har tilgang til maleriene, har vi ikke betale noen løsepenger, sier Stensrud til TV 2 Nettavisen.

Da «Skrik»-versjonen som henger på Nasjonalgalleriet ble stjålet for ti år siden, ble det brukt løsepenger for å pågripe tyvene. Det har derfor vært mye spekulasjoner om denne metoden ville bli brukt på nytt.

- Jeg har aldri utelukket bruk av løsepenger. Vi vurderte det veldig tidlig, men gikk bort fra det. Men det kan fortsatt være aktuelt, sier Stensrud.

- Vil ta både tyver og maleri
I 1994 gikk de fleste tyvene fri som følge av politiets arbeidsmetoder med bruk av løsepenger. Bevisene kunne dermed ikke brukes i retten. Denne gangen vil ikke Stensrud gjøre noen feil.

- Men er det ikke viktigst å få tilbake maleriene, koste hva det koste vil?

- Mange vil nok mene at bildene er viktigst, men jeg mener det er like viktig å få tatt gjerningsmennene. Forskjellen fra sist er at vi nå står overfor et væpnet ran, ikke et grovt tyveri, sier Stensrud.

Politiinspektøren kommer derfor ikke til å slå av mobiltelefonen på julekvelden.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere