Skryter av nordmenns drikkevaner

Ruseksperter skryter av nordmenns drikkevaner om sommeren. Flere velger nemlig hvitvin.

13.07.06 11:47

– Salget av hvitvin øker med temperaturen og topper seg i juli. Det er selve hvitvinsmåneden. Samtidig selger vi relativt sett mindre brennevin om sommeren enn om vinteren, opplyser rådgiver Jens Nordahl i Vinmonopolet til Dagsavisen.

Hvitvin sto for 31 prosent av totalsalget til Vinmonopolet i juli i fjor, mot 14 prosent i januar og bare 12 prosent i desember. Brennevinsandelen sank derimot til 16 prosent av totalsalget i juli, mot en andel på 18 prosent i januar og hele 21 prosent i desember.

Været er helt klart avgjørende for nordmenns drikkevaner. Vinmonopolet solgte omtrent én million liter hvitvin i desember, mot to millioner liter i juli i fjor.

Forsker Øyvind Horverak ved Statens institutt for rusmiddelforskning (Sirus) sier brennevin gir en sterkere og mer umiddelbar rus enn vin, og at situasjoner hvor det drikkes vin vil dermed bli preget av mindre fyll enn situasjoner hvor det drikkes brennevin.

Actis, Rusfeltets samarbeidsorgan, er enig med Horverak i at nordmenns valg av hvitvin om sommeren dermed kan være gunstig. Actis synes likevel at det er betenkelig at sommeren har blitt en «høytid» for drikking.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.