RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(TV 2 Magasinet/Scanpix)

Skryter av Quisling

Sist oppdatert:
- Det fineste og edleste mennesket jeg har kjent, sier den 89 år gamle Bjørn Østring i forbindelse med at Quisling fått egen utstilling

I Magasinet på TV 2 i kveld vises et helt nytt intervju med Østring i forbindelse med tidenes første Quisling-utstilling.

TV 2 Sumo: Se TV 2 Magasinet her

Telemark Museums utstilling åpner 15. mai i Skien. Museet ønsker å gi en balansert framstilling av landssvikeren som gikk på skole i Skien i barndommen.

- Han var ikke bare denne landsforræderen som var svart fra ende til annen, sier museumsdirektør Lene Elisabeth Walle til TV 2 Magasinet.

- Han har en historie hvor han jobbet med Nansen og hjalp mange millioner mennesker i Russland. Ved å trekke fram bare Qusiling som landssvikeren gjør vi ham kanskje urett.

Virkelighetsfjern
Museet har gjort videointervjuer i februar i år med to 89-åringer som møtte Quisling. Det er motstandsmannen Gunnar «Kjakan» Sønsteby og NS-mannen Bjørn Østring.

Sønsteby hadde ansvaret for sikkerheten rundt Quisling etter at han ble arrestert i 1945:

- Han var virkelighetsfjern og han skjønte ikke det at han i 1940 kastet ut demokratiet. Det var jo grotesk, sier han.

Bjørn Østring, som var omgangsvenn med Quisling, har 62 år etter krigen ikke et vondt ord å si om føreren sin.

- Jeg vil huske Quisling som det fineste og edleste mennesket jeg noen gang har truffet. Jeg har ikke det minste på minussiden når det gjeler Quisling", sier Østring i opptakene som Magasinet her på TV 2 har fått tilgang til.

- Det man ikke tenker på er at vi var i en helt annen tid: Der rømte regjeringen. Der forsvant de som var ansvarlige. Og ingen sto igjen overfor de tyske, fortsetter Østring som mener vi vil se annerledes på landssvikeren om hundre år."

- Går ikke an
Quislingutstillingen har møtt mye motstand. En av dem som har protestert er Arnulf Rafgård. Selv om han er nestleder i museumsstyret er han sterkt i mot utstillingen.

- Det går ikke an å gi noe balansert bilde av Quisling fordi hans ene side er så overveldende negativ. Det går ikke an å balansere det med positive inntrykk, sier Rafgård.

Under innsamlingen av gjenstander til utstillingen har museet fått oppleve hvor ømtålig temaet fortsatt er. Slektninger av Quisling har bidratt med gjenstander, blant annet Vidkuns gyngehest. Men flere av de som låner ut gjenstander har krevd full anonymitet.

For skoleelever
Utstillingen skulle egentlig åpnet i fjor, men er blitt ett år forsinket, blant annet på grunn av motstanden. Jakten på sponsorer har vært nærmest umulig.

- De har vanskelig for å se at de skal knytte sitt firmanavn til Quisling-navnet og jeg skjønner vel egentlig det.

Målgruppen for utstillingen er først og fremst skoleelever.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere