*Nettavisen* Nyheter.

Skuddoffer «var ikke syk nok»

Foto: Kristian Jacobsen / Stavanger Aftenblad / SCANPIX

26-åringen som ble skutt av politiet, ba om å bli lagt inn på psykiatrisk institusjon før skytedramaet, men legene mente han ikke var syk nok.

14.07.04 21:57

Bare timer før 26-åringen ble skutt av to polititjenestemenn ved Ogna i Hå kommune, tok han kontakt med Jæren psykiatriske senter og ba om å bli lagt inn. Da var det politiet selv som kjørte mannen.

- Kriteriene for at han skulle bli innlagt var ikke til stede, sier overlege Kirsten Westly ved senteret til Jærbladet. Hun sier at institusjonen ikke vurderte 26-åringen som syk nok da han tok kontakt med institusjonen.

Truet
Men samme kveld klikket det for 26-åringen som har diagnosen ADHD. Bakgrunnen var en bilulykke søndag der mannen hadde fått ryggskader. Tirsdag hadde han fått store smerter i ryggen og legevakt ble kontaktet. Da vakthavende lege kom til huset, fikk 26-åringen tak i en kniv som han truet legen og foreldrene med.

Politiet ble tilkalt. Tjenestemennene skal også ha følt seg truet, og skjøt derfor mannen i bena.

Lang kamp
Foreldrene til 26-åringen forteller om en lang kamp for å få sønnen innlagt på psykiatrisk institusjon.

- Dette burde ikke ha skjedd. Han skulle vært innlagt da dette skjedde. Da han selv tok kontakt med Jæren psykiatriske senter (DPS) var det et tydelig signal på at han selv følte han trengte hjelp, sier moren til avisen.

Foreldrene melder saken til fylkeslegen, melder NRK onsdag kveld.

Ifølge overlege Westly var det de fysiske skadene etter ulykken som plaget mannen da han tok kontakt.

Under etterforskning
Statsadvokaten i Rogaland har bedt politiet om å innlede etterforskning mot 26-åringen etter truslene tirsdag.

Politiinspektør Pål Jæger Pedersen ved Rogaland politidistrikt sier til TV 2 Nettavisen at man vil vente med å sette i gang etterforskningen til Sefo (Det særskilte etterforskningsorganet for politisaker) har avhørt vitner i forbindelse med selve skytingen. De to tjenestemennene blir avhørt onsdag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.