*Nettavisen* Nyheter.

Skuespiller bedrageridømt

Skuespilleren, som var med i en Oscar-nominert film, brukte arbeidsledighetstrygd til å betale teaterskolen.

09.11.06 21:22

Mens mannen studerte teater i utlandet, hevet han samtidig arbeidsledighetstrygd i Norge. Nå har teppet falt i retten. Oslo tingrett har nå dømt ham til en måneds ubetinget fengsel.

Mannen, som fortsatt er aktiv skuespiller, har tidligere hatt en mindre rolle i en Oscar-nominert norsk spillefilm.

Bedrageriet skjedde i forbindelse med at mannen kom inn på en teaterskole i utlandet, men ikke hadde penger til både å betale skolepenger og opphold.

Løsningen ble da å kontakte Aetat for å få arbeidsledighetspenger.

- Fulgte råd fra Aetat
Mens han studerte i utlandet i to og et halvt år, sendte han inn meldekort elektronisk til Aetat. Her krysset han av «nei» på spørsmål om han var i arbeid, syk, på ferie eller på kurs.

I løpet av perioden fikk han ifølge tiltalen utbetalt 162.612 kroner i arbeidsledighetstrygd.

Men bedrageriet ble avslørt og mannen tiltalt.

Selv hevdet skuespilleren at han gikk til Aetat og spurte hva han skulle gjøre for å finansiere studiene i utlandet, ettersom Lånekassen ikke dekket hele beløpet. Han skal da ha fått beskjed om å fylle ut meldekort hver fjortende dag, på samme måte som han hadde gjort da han var arbeidsledig hjemme i Norge. Mannen hevdet også at han flere ganger varslet Aetat om at han var flyttet til utlandet.

Han innrømmet derimot at han burde ha krysset «ja» på at han var på ferie ved to anledninger, og innrømmet derfor straffskyld for at å ha fått dagpenger mens han var på ferie.

Ble ikke trodd
Men skuespilleren ble ikke trodd på sin versjon:

- Retten finner det hevet over rimelig tvil at tiltalte [¿] visste at han hadde plikt til å oppgi utdannelsen på meldekortene, samt ferieoppholdene, og at han visste at han hadde plikt ti å oppgi at han ikke oppholdt seg i Norge, heter det i dommen.

Oslo tingrett trodde heller ikke på at mannen hadde fått klarsignal av Aetat til å fylle ut meldekortene, til tross for at han skulle gå på teaterskole i utlandet og fremhevet samtidig at det ikke finnes noen spor av at han har oppgitt sin boligadresse utenlands.

Dømt til fengsel
Skuespilleren ble derfor dømt til 60 dagers fengsel, hvorav 30 dager ble gjort betinget. Han må også betale 2000 kroner i saksomkostninger.

Retten fant det imidlertid formidlende at skuespilleren i ettertid har erkjent at han ikke hadde krav på dagpengene og at han har betalt tilbake deler av beløpet. Før dommen falt denne uken, hadde han allerede startet tilbakebetalingen til Aetat. Så langt har han betalt 56.000 kroner. Nå gjenstår 79.000 kroner av de ubereittige arbeidsledighetspengene.

Politiet er fornøyd med dommen.

- Aetat og dagpengeordningen er et system som er basert på tillit. Og at det er viktig at mottakerne viser seg den tilliten verdig. Å stjele fra fellesskapet på denne måten, anser politiet som alvorlig, sier politiadvokat Christian Stenberg ved Oslo politidistrikt til Nettavisen.

Mannens forsvarer, advokat Helge Hjort, sier til Nettavisen at hans klient ikke ønsker å kommentere dommen.

Nettavisen har gjentatte ganger torsdag kontaktet skuespilleren for å få en kommentar, men vedkommende har ikke returnert samtalene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.