*Nettavisen* Nyheter.

Skuespiller tiltalt for grovt heleri - risikerer flere år i fengsel

PÅGREPET: Skuespilleren ble pågrepet av politiet i 2005. Under flere razziaer i saken, hvor Imran Saber og en annen mann er tiltalt, ble det funnet verdisaker som smykker, klokker, biler, penger og andre verdigjenstander. Funnene ble gjort på ulike boliger og bankbokser blant annet. Foto: Politiet

– Min klient nekter straffskyld, politiet har ikke engang etterforsket saken, sier forsvarer Ole Petter Drevland til Nettavisen.

19.04.17 15:59

I en pågående rettssak i Oslo tingrett møter en kvinnelig skuespiller i 60-årene.

Skuespilleren har hatt en rekke roller i kjente norske serier, filmer og andre produksjoner i en årrekke.

Her kan du tipse Nettavisens journalister på mail, eller ringe 02060.

Skuespiller nekter straffskyld

Hun er tiltalt for grovt heleri av 4,4 millioner kroner. I tiltalen heter det blant annet:

«I perioden fra 1995 til 2009 hovedsakelig i østlandsområdet, disponerte hun over midler til en samlet verdi av minst 4,4 millioner kroner, til tross for at midlene var utbytte av straffbare handlinger».

– Min klient nekter straffskyld og har ikke gjort noe galt, politiet har ikke engang etterforsket saken og hun burde aldri vært tiltalt i denne saken, sier forsvarer Ole Petter Drevland til Nettavisen.

Politiadvokat i seksjon for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt, Asmund Riegels, sier svært lite om disse påstandene.

– Det har jeg ingen kommentar til.

Klikk på bildet for å forstørre.

Imran Saber er tiltalt for flere forhold, deriblant grovt heleri og trusler. Foto: Privat

Eier flere eiendommer

Etter planen skal den tiltalte kvinnen forklare seg for retten på mandag.

I samme sak er den kjente kriminelle Imran Saber, også kjent som «Onkel Skrue» og «finansministeren til Nokas-raner David Toska», tiltalt for flere forhold. De to siste ukene har han svart på anklager om grovt heleri, trusler og for å ha gitt ulovlige lån til personer med presset økonomi.

I likhet med skuespilleren har også Saber nektet straffskyld.

Klikk på bildet for å forstørre.

Ole Petter Drevland forsvarer den tiltalte skuespilleren. Foto: Farid Ighoubah / Nettavisen

En tredje person er også på tiltalebenken tiltalt for grovt heleri.

Øvre strafferamme for grovt heleri er seks års fengsel.

– Etterforskningen har ledet til at det er blitt gjennomført analyser av økonomien til de tiltalte som går på lovlig tilgang til midler, og hva de har av forbruk. Det er det som er grunnlaget for tiltalen mot hovedtiltalte (Imran Saber, journ. anm.) og mot kvinnen, sier Riegels til Nettavisen.

Den tiltalte kvinnen står oppført som eier av flere eiendommer i Oslo som politiet mener er kjøpt av penger som stammer fra kriminell virksomhet. Politiet har også gjort en rekke beslag av verdisaker i samme sakskompleks.

– Det er gjort store beslag i saken, både av verdigjenstander, dyre og eksklusive klokker, smykker og biler på de tiltalte. Jeg ønsker ikke å knytte de ulike beslagene opp mot enkeltpersoner, men det er gjort store beslag i saken.

Kvinnens forsvarer er krystallklar på at politiet tar feil.

Klikk på bildet for å forstørre.


– Politiet har gjort feil

– Politiet har lagt til grunn at min klient har hatt et overforbruk på mer enn fire millioner kroner i en 15-årsperiode. Disse tallene stemmer ikke, forteller Drevland og fortsetter:

– Min klient har dokumenterbar inntekt på 11 millioner kroner i den aktuelle perioden og er ført på selvangivelsen. Så alt er dokumenterbart, det kommer heller ikke til å bli bestridt av politiet. Det bestrides heller ikke at boligene hun har kjøpt fullt ut er finansiert.

Klikk på bildet for å forstørre.

Asmund Riegels - politiadvokat organisert kriminalitet Oslo politidistrikt Foto: Farid Ighoubah / Nettavisen

Etter ni dager i retten har politiet også måttet nedjustere tallene for overforbruket til den tiltalte kvinnen, ifølge hennes forsvarer. En rekke forhold gjør at kvinnen minst kan trekke fra cirka 1,5 millioner kroner i tiltaleposten.

– Politiet har også brukt to ulike modeller (SSB og SIFO) når de har beregnet penger til hennes livsopphold. Hadde de brukt SIFO-modellen for hele perioden hadde regnestykket kommet ut i pluss, forklarer Drevland.

Kvinnens forsvarer mener også at dersom politiet hadde brukt SIFO-modellen for hele perioden, for å beregne sitt forbruk, ville tiltaleposten gått ned med ytterligere én million kroner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.