Skulle bare bytte komfyr og vask

Foto: Atle Jørstad (iOslo.no)

Anette Lunde Saastad (40) bestilte kjøkken til 400.000 og skulle bare bytte plass på komfyren og vasken. Da startet problemene.

30.10.17 07:38

(iOslo.no) Høsten 2006 ville Anette Lunde Saastad (40) kjøpe seg et nytt kjøkken til nærmere 400.000 kroner. I dag, nesten to og et halvt år senere, er hun ferdig med saken - inntil videre.

I Borgarting lagmannsrett vant hun nemlig over leverandøren, som hun har saksøkt fordi de endret på kjøkkenets utseende, uten at hun ble informert.

Har du blitt urettferdig behandlet som forbruker? Tips oss på mail til tips@ioslo.no.

- Vi følte det var grunnleggende urettferdig at vi skulle betale for et kjøkken som ikke var likt det vi hadde bedt om, sier Saastad til iOslo.no.

- Fikk ikke se tegninger
Saastad bestilte nemlig et Boffi-kjøkken gjennom Modron AS rett før jul 2006. Hun ville ha en kjøkkenbenk med like skap under, en kjøkkenøy med tilsvarende skap under. I tillegg bestilte hun høye skap til kjøleskap og ovner.

I januar 2007 ville imidlertid Saastad gjøre endringer på den opprinnelige bestillingen. Komfyren og vasken skulle bytte plass. Da begynte problemene.

- Endringene ga uforutsette konsekvenser, og selgeren tok avgjørelsen om hvordan det skulle se ut etterpå. Vi fikk aldri se noen tegninger etter endringene. De gjorde slumsearbeid, sier Saastad.

Modulkluss
Hun hadde nemlig bestemt seg for at under vasken skulle det være to 60-centimeters moduler (skap). På kjøkkenøya skulle det være tre moduler, som alle skulle være like brede. Men selgeren hadde tatt seg friheten til å endre disse modulene, uten å konferere med kunden.

Foto: Atle Jørstad

Dermed forsøkte Saastad først å heve kjøpet. Dette fikk hun imidlertid ikke, og saken gikk til retten. Kjøkkenleverandøren vant den første runden i tingretten, mens Saastad nå har vunnet i lagmannsretten.

- Jeg er veldig glad for at dommen fra tingrettsdommen ikke ble stående. Hvis du bestiller en hvit bil, og får en sort, er det fortsatt en bil, men ikke det du bestilte, sier hun.

Eier Jørgen Langballe i Modron AS sier til iOslo.no at de stiller seg helt uforstående til dommen.

- Av en eller annen grunn klarer ikke lagmannsretten å få med seg at vi har tilbudt hjelp til 50.000 kroner. Det er ikke lett å nå frem med en sak når det er feil med bevisvurderingen, sier han.

Han sier at en anke vurderes.

Etter ønske
- Mange vil kanskje mene at dette er en filleting, Saastad. Hva sier du til det?

- Jeg hadde tegnet kjøkkenet selv, i store trekk. Det skulle bli drømmekjøkkenet vårt. Hva andre skal mene om hva som er praktisk og fint er irrelevant. Det kan godt hende andre mener det andre forslaget var like bra, men når man putter så mye penger i et kjøkken skal man ha det sånn man ønsker, sier Saastad.

Tingretten mente imidlertid at manglene på kjøkkenet var uvesentlige. På det punktet var lagmannsretten uenig.

- Ikke uvesentlig
«Lagmannsretten har kommet til at det foreligger mangler ved kjøkkenet ved at Modron har villet levere en 120 cm bred modul under vasken istedenfor to 60 cm brede moduler, og moduler på 120, 60 og 90 cm på kjøkkenøya i stedet for tre moduler med en bredde på 90 cm. Etter lagmannsrettens vurdering er disse manglene ikke uvesentlige, slik at Saastad i utgangspunktet hadde rett til å heve avtalen (...)», heter det i dommen.

Modron har fortsatt mulighet til å anke dommen til Høyesterett, men Saastad advarer:

- Det er ikke noe problem med en ny runde. Jeg føler vi har en god sak. Det blir litt kjedelig, men jeg er ganske sikker på at vi vinner den om den kommer opp.

Kjøpte nytt kjøkken
Saastad forteller at det var en slitsom tid fra hun fant ut av manglene i april til hun ville heve kjøpet i juni 2007.

- Det var mye korrespondanse, og mye ufin språkbruk og karakteristikk av meg. Men etter at vi hevet kjøpet, la vi det bare bak oss og ventet på at saken skulle opp for retten, sier hun.

Hun kjøpte etter hvert et nytt kjøkken, fra en konkurrent av Modron, som hun nå er svært fornøyd med.

Les flere nyheter fra iOslo.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.