Gå til sidens hovedinnhold

Skulle ta vare på Toskas familie

«Hvis det går ille for meg, så ta vare på familien min», skal David A. Toska ha sagt til Metkel Betew.

STAVANGER (TV 2 Nettavisen): Metkel Betew hevder at han ikke var med på ranet, men at han ble bedt av David Toska om å ta vare på familien hans

I Stavanger tingrett tirsdag ettermiddag sa han at han aldri ble spurt om å være med på Nokas-ranet. Betew hevdet derimot at han skaffet skuddsikre vester, og at han flere ganger besøkte sin gode venn David Toska og hans familie i Sandnes.

Betew fortalte at han våren 2004 hadde fått beskjed om å skaffe fire skuddsikre vester til Toska. I slutten av mars 2004 fikk han beskjed om å reise til Stavanger med vestene.

- David klarer aldri å være forbannet på meg, men nå var han litt irritert fordi det hadde tatt så lang tid. Da jeg kom dit, skjønte jeg også at det var til ham. Også NN (samboeren, red. anm.) og ungen var der. Jeg var i leiligheten i veldig kort tid før David sa han ville ta en tur ut.

- Vi reiste til en leilighet i sentrum med vestene (Nedre Dalgate red. anm). David sa at han ville ha en alvorsprat med meg.

- I leiligheten fortalte David at «han skulle gjøre et større opplegg» og at han hadde jobbet overtid med det. Han sa at det var snakk om veldig mye penger. Han visste også at jeg har et nært forhold til NN, som jeg betrakter som min søster.

- Jeg spurte ikke
David sa at «Hvis det går ille for meg, så ta vare på familien min», sa Betew i retten.

Han hevder at det var han som tok med samboeren og barnet fra Sandnes før ranet.

- David var ekstremt flink til å holde samboeren utenfor. Hun visste ingenting, sa Betew

HTML EMBED
56-åring fra Svelvik25-åring fra StavangerThomas Thendrup (33)Johnny Thendrup (40)Dan Pettersen (30)Alf Henrik Christensen (43)Lars-Erik Andersen (28)Ikmet Kodzadziku (25)Ridvan Halimi (26)Metkel Negassie Betew (26)Erling Mathias Havnå (47)Kjell Alrich Schumann (39)David Aleksander Toska (29)Åpnes i pdf-fil

- Skjønte du hva dette var? ville dommer Helge Bjørnestad vite.

- Jeg skjønte jo at det var stort og at det omfattet flere personer

- Ja, du sto jo der med fire skuddsikre vester. Du har fire skuddsikre vester og han ber deg ta vare på samboeren og barnet hvis det går galt.

- Nei, altså, det jeg tenkte var en lang fengselsstraff.

- Spurte du ikke mer, ville dommer Bjørnestad vite.

- Nei. Når man ikke har noe med det å gjøre, så spør man ikke heller. Han fortalte ikke, og jeg spurte ikke. Jeg er ikke nysgjerrig heller, sa Betew.

- Nei, det er jo ingen av dere. Det er tydeligvis bare jeg som er det, svarte dommer Helge Bjørnestad.

Så ranet på tv
Betew fortalte at han reiste til Oslo med samboeren og sønnen til Toska og ble boende hos henne noen dager. Helgen før ranet flyttet Betew opp til en venn på Lambertseter. Denne vennen har erkjent å ha tatt imot og oppbevart 3,6 millioner Nokas-kroner. Betew nektet i Stavanger for at dette var hans penger.

- Mandag 5. april får jeg med meg at det har vært et ran i Stavanger. Jeg skjønte at dette hadde David noe med. Jeg skjønte at han hadde det veldig vondt, for jeg kjenner David så godt. Jeg forsto at noe hadde gått galt, sier Betew.

- Nå er ransjakten i gang, og du vet at politiet er på jakt etter deg. Hvorfor meldte du deg ikke. Du hadde jo ikke gjort noe? spurte dommer Bjørnestad.

- Nei, nettopp derfor meldte jeg meg ikke.

- Melder du deg hvis du har gjort noe da? ville Bjørnestad vite.

- Nei, jeg gjør ikke det, sa Betew.

Betew fortalte at han ble innlagt på Ullevål universitetssykehus på grunn av en magesykdom i midten av april. En måned senere reiste han til familien sin i Eritrea. Etter to uker i Eritrea reiste han hjem igjen,og ble arrestert i Frankfurt.

Betew hevder i retten at han reiste med oppsparte midler. Under etterforskningen har politiet trodd at han kan ha forsvunnet ut av landet med noe av pengene.

- En glad mann
Betew begynte sin forklaring tirsdag ettermiddag med at han ble løslatt fra fengsel i november 2003. Da hadde han sonet fem år for flere ran og tyverier, blant annet for pengetransportranet i Bogstadveien, medvirkning i Lørenranet, og innbrudd i en lastebil med tobakk i Drammen. Han ble dømt til seks og et halvt års fengsel for dette og slapp ut i november 2003.

- Jeg var en glad mann da jeg ble løslatt. De første ukene gikk til min familie. Jeg fant fort ut at min nære venn David ikke var i byen. Jeg møtte en god venn som fortalte at David har flyttet til Stavanger. Jeg fikk vite at David har en pengesak hengende over seg og at han var redd for å bli puttet i varetekt. Han hadde også fått et lite barn, og han ønsket litt fred.

- Jeg hadde også lyst til å treffe David, og han hadde lyst til å treffe meg, så jeg fikk en adresse som jeg kan besøke David på i Sandnes, sa Betew i retten.

Det første besøket varte en hel uke. Betew var sammen med familien til David og fikk møte kameratens nyfødte sønn. Politiet har flere bilder av dem sammen, både private og fra overvåkingskameraer på kjøpesenteret Kvadrat, som dokumenterer dette besøket.

Under besøket i januar var Betew med Toska på besøk til Kjell Alrich Schumann - slik både Schumanns forklaring og DNA-funn vitner om.

I februar ble Betew bedt om å fikse de tidligere omtalte skuddsikre vestene som han senere reiste tilbake til Sandnes med.

Reklame

Her kan du levere Vikinglotto

Kommentarer til denne saken