Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Skulle vært løslatt - sitter fengslet fordi han står i boligkø

Thomas Borgen kunne vært ute av fengselet, hadde han hatt en bolig. Den 44 år gamle drapsmannen sitter nå på overtid i Ila fengsel og forvaringsanstalt i Bærum.
Thomas Borgen kunne vært ute av fengselet, hadde han hatt en bolig. Den 44 år gamle drapsmannen sitter nå på overtid i Ila fengsel og forvaringsanstalt i Bærum. Foto: Espen Børrestuen (Romerikes Blad)
Øksedrapsmannen Thomas Borgen skulle ha vært en fri mann i dag. Likevel sitter han i fengsel – fordi kommunen ikke klarer å finne bolig til ham.

ILA FENGSEL (Romerikes Blad): – Jeg er lei. Jeg er så utrolig lei av å sitte inne. Det går utover helsa mi. Jeg blir syk av å sitte innelåst her, sier Thomas Borgen (44).

Romerikes Blad møter ham i et lite besøksrom i Ila fengsel og forvaringsanstalt i Bærum. Her har Thomas Borgen sittet innesperret i tre år. Før han kom til Ila fengsel hadde han sonet både i Ullersmo fengsel på Kløfta og i Halden fengsel.

– De vil ikke hjelpe

Borgen soner en dom på ti år etter at han i mai 2006 drepte sin kamerat med flere øksehogg mot hodet.

Han ble i tingretten dømt til ti års forvaring, hvorpå hans daværende forsvarer anket. I lagmannsretten ble Borgen frifunnet, men ble dømt til tvungent psykisk helsevern.

Den avgjørelsen anket påtalemyndigheten. Etter nok en runde i lagmannsretten lød dommen på ti års fengsel for forsettlig drap.

Borgen er nå klar for prøveløslatelse. Alt som gjenstår er at han finner seg et sted å bo.

Vil ha ham ut

Romerikes Blad vet at Ila fengsel er ivrige på å slippe ham ut gjennom fengselsportene, men at løslatelsesprosessen går tregt fordi ting ikke er på plass i Borgens hjemkommune, Rælingen.

– Rælingen kommune setter en stopper for min løslatelse. De vil ikke hjelpe meg til å finne et sted å bo. Jeg har jo ikke noe i fengsel å gjøre lenger. Jeg er klar for å bli prøveløslatt, og det er ikke Rælingen kommunes oppgave å holde meg innesperret, sier Borgen.

– Hvordan vil det gå med deg om du blir sluppet ut uten noe sted å bo?

– Det vil ikke gå bra, svarer Borgen raskt.

– Har du ingen venner eller familie du kan bo hos?

– Faren min bor på eldrehjem, og jeg vil ikke bo hos venner. De fleste har jo fått barn mens jeg har sittet inne, og jeg vil ikke legge min ballast over på dem, sier han.

– Jeg er ikke farlig

Borgen påstår at det var en psykose som førte til at han drepte sin kamerat i en leilighet på Spellmannsplassen i Rælingen i 2006.

De to mennene hadde blitt venner etter et opphold på psykiatrisk avdeling på Ahus.

Borgen erkjenner at han fremdeles sliter med psyken, men at han ikke er noen trussel for andre borgere.

– Jeg vet at jeg har en dårlig fortid, og at mange er redd for meg. Tidligere har jeg kanskje løst konflikter på en litt for rå måte, men jeg har vokst opp.

– Er du farlig for de rundt deg, Borgen? Trenger folk å være redd for deg?

– Jeg er ikke farlig. Jeg vil bare starte livet på nytt, sier han og fortsetter:

– Alt jeg trenger hjelp til er å skaffe et sted å bo. Helst i Rælingen eller på Flateby, forteller Borgen, som vil bruke tiden etter at han en gang blir løslatt på å ta vare på sin gamle far.

– Det er på en måte han som har lidd mest oppe i det hele. Han er i dag 85 år gammel. Om jeg kunne fått meg en leilighet med to soverom, kunne han og jeg bodd der sammen.

Kun bolig som mangler

Thomas Borgens advokat, Knut Ole Bakke Hansen fra advokatfirmaet Staff, forteller til Romerikes Blad at Borgens løslatelse står og faller på om han får bolig.

– Min oppfatning, etter flere samtaler med fengselets ansatte, er at Ila fengsel er innstilt på å løslate Borgen. Slik jeg forstår det har han et oppfølgingstilbud, og det er kun boligbiten som må på plass, sier advokaten.

Bakke Hansen kan meddele at soningen til Borgen har gått bedre og bedre de siste årene.

Fakta: Løslatelse fra fengsel

Klikk for å åpne faktaboksen
  • Løslatelse fra fengsel og vurderinger som foretas i den forbindelse:
  • Kriminalomsorgen skal i god tid forberede og bidra til at forholdene legges til rette for en prøveløslatelse. Det skal i nødvendig utstrekning tas kontakt med offentlig myndighet, organisasjoner eller privatpersoner som kan yte bistand for å oppnå ordnede boforhold, arbeid, opplæring eller andre tiltak som kan bidra til en lovlydig livsførsel etter løslatelse.
  • Om domfelte kan prøveløslates før endt soningstid beror på en konkret vurdering i hver enkelt sak. I henhold til straffegjennomføringsloven § 42 kan kriminalomsorgen løslate domfelte på prøve når vedkommende, medregnet mulig varetektsopphold, har gjennomført to tredjedeler av straffen og minst 60 dager.
  • Kriminalomsorgen skal ikke beslutte prøveløslatelse hvis omstendighetene etter en totalvurdering gjør løslatelse utilrådelig. Ved vurderingen skal det særlig legges vekt på domfeltes atferd under gjennomføring av straffen, og om det er grunn til å anta at domfelte vil begå nye straffbare handlinger i prøvetiden.
  • Dersom domfelte nektes løslatelse på prøve, skal prøveløslatelsesspørsmålet vurderes fortløpende, og senest innen bestemte frister.
  • Dersom domfelte ikke blir prøveløslatt, løslates han/hun ved endt soningstid.

Kilde: Kriminalomsorgen

– Han har hatt en veldig fin soningsprogresjon, hvor han først hadde veldig strenge soningsforhold og nå har en noe løsere hverdag. Nå blir han meget frustrert over at han blir sittende på overtid på grunn av mangel på bolig. Han er veldig innstilt på å starte et nytt kapittel i livet.

Sand: – Han står i boligkø

Øivind Sand, ordfører i Rælingen kommune, har vært kjent med saken i omtrent to måneder.

Han opplyser at Borgens løslatelse har vært drøftet innad i kommunen flere ganger.

– Thomas Borgen står i boligkø. Så vidt meg bekjent er det heller ikke avklart om han skal ha noen form for oppfølging når han kommer ut, og hva den eventuelle oppfølgingen vil bestå av, sier Sand.

Han erkjenner at kommunen plikter å skaffe bolig til Thomas Borgen.

– Hvor lenge må Borgen vente på et boligtilbud fra kommunen?

– Hvor lang boligkøen er, vet jeg ikke, sier ordføreren og fortsetter:

– Vi er interessert i å hjelpe Borgen til å få et skikkelig sted å bo. Altså at han ikke blir boende i et belastet område.

– Så dere er innstilt på å hjelpe Borgen til å komme på plass?

– Ja, vi som kommune plikter å ta vare på våre innbyggere.

Fengselsdirektør ved Ila fengsel og forvaringsanstalt, Knut Bjarkeid, sier til Romerikes Blad at han ikke vil kommentere enkeltsaken vedrørende Thomas Borgen, men opplyser på generelt grunnlag at den innsattes hjemkommune har et stort ansvar.

– Når en innsatt slipper ut, har vedkommende de samme rettighetene som alle andre. Det er kommunens ansvar at deres innbyggere blir fulgt opp, sier han.

Les flere saker hos Romerikes Blad.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!