RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(colourbox.com)

Skyhøy influensarisiko

Sist oppdatert:
Epidemien øker fra dag til dag.

- Nå må man absolutt passe på. Det er høy smitterisiko for influensa, advarer lege Siri Helene Hauge ved avdeling for infeksjonsovervåking på Folkehelseinstituttet.

Hun sier det er økende influensaaktivitet over hele landet.

- Vi overvåker aktiviteten fra uke 40 til uke 20. Influensautbruddet varer i rundt seks av de ukene. Nå er vi midt i den perioden. Det er vanskelig å si hvor høy aktivitet det blir, men toppen er ikke nådd ennå. Den vil bare bli større og større i ukene fremover, sier Hauge.

Spredning
Det er i Midt-Norge og på Vestlandet smitten sprer seg hyppigst.

- Sør-Norge ligger litt etter. Det kan hende de slipper unna med få syke, men smitten kan spre seg mer geografisk etter hvert. De mest utsatte er i den yrkesaktive gruppen fra 15 til 64 år, sier hun.

Men 2008 er ikke noe toppår for influensaepidemien.

- Foreløpig er ikke dette blant de verste årene. Det er et mildere virus enn tidligere år, men det betyr ikke at det er mindre grunn til å være forsiktig. Viruset i år er det samme som Spanskesyken, men det har blitt mye mildere med årene, sier legen.

Les mer om influensasesongen her

Her finner du oppdatert informasjon om influensasituasjonen i Europa

Håndhygiene
Hun oppfordrer alle til å ta forhåndsregler.

- Vær nøye med håndhygienen din, og vær generelt forsiktig når du vet om mennesker rundt deg som er smittet. Hvis du allerede har influensa burde du holde deg i sengen i minst en uke. Ta paracetamol mot feberen, og pass på å få i deg nok mat og drikke. I tillegg må man huske å ta hensyn til folk rundt seg. Ikke host mot ansiktet til noen, sier Hauge.

Symptomer
Legen sier du kjenner igjen viruset på en rekke symptomer.

- Rask og høy feber, vondt i kroppen, hoste, hodepine, sår hals og tett nese er typiske symptomer. Du vil føle deg trøtt og slapp en god stund etter sykdommen også, sier hun.

Selv om mange tror det, er ikke forkjølelse og influensa det samme.

Her kan du lese mer om forskjellene på de to virussykdommene

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere