RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Skylder på testen for Kajas død

Foto: Morten Holm/Scanpix
Sist oppdatert:
Ballo-familien mener at Kaja Bordevich Ballos (20) selvmord skyldes den knusende dommen hun fikk i Scientologikirkens personlighetstest. Her kan du selv lese testen.

- Familiens oppfatning er at det er en klar forbindelse mellom personlighetstesten og selvmordet, sier familiens talsmann, Heljar Ballo, til Nettavisen.

28. mars tok Kaja Bordevich Ballo (20), datter av SV-topp Olav Gunnar Ballo, sitt eget liv i Nice. Få timer tidligere tok hun en personlighetstest i regi av Scientologikirken. Olav Gunnar Ballo og broren Heljar dro til Nice etter dødsfallet for å undersøke hva som hadde skjedd. Kajas mor og søster var også med.

- Vi snakket med Kajas venner og medstudenter. Kajas mor hadde besøkt henne i påsken, en uke før hun døde. Bestevenninnen hadde også nylig vært på besøk. Vi sjekket alt av e-poster og sms-er. Vi fant ikke noen spor eller tegn på at Kaja hadde en depresjon. Tvert imot ga alt inntrykk av ei jente som tenkte fremover, sier Heljar Ballo.

- Knusende dom
- Den skjebnesvangre dagen kjøper hun en bukse klokka tolv. Så tar hun Scientologikirkens test. Tre timer etterpå tar hun sitt eget liv. Familiens opplevelse er at testen helt klart var utslagsgivende for det hun gjorde, sier Heljar Ballo.

Han forteller at resultatet og konklusjonene fra personlighetstesten ble funnet sammen med den nye buksen og en lapp der Kaja ber om unnskyldning fordi hun ikke klarer noen ting.

- Kaja hadde spiseforstyrrelser i oppveksten, men hun hadde fått profesjonell hjelp og var frisk. Familien mener at den knusende dommen hun fikk i personlighetstesten rykket bort det som hadde blitt bygd opp igjennom mange år, sier Heljar Ballo.

Politiet i Nice etterforsker dødsfallet og dets tilknytning til Scientologikirken. Familien har innsyn i etterforskningen via en fransk advokat.

- Nå har vi en sorg å bearbeide, så det er ikke tatt stilling til om det vil bli reist sak mot Scientologikirken, sier Heljar Ballo.

Psykiater advarer
Psykiater Leif Roar Falkum ved Ressursklinikken på Lillestrøm advarer på generelt grunnlag mot useriøse personlighetstester.

- Man skal være forsiktig med å ta personlighetstester. Og skal man la seg teste, så må det bare skje i regi av ansvarlige fagfolk som vet hvordan man gir tilbakemeldinger og ivaretar personen som lar seg teste, sier den erfarne psykiateren Falkum.

Her kan du selv se testen (pdf-fil).

- Helt vilt
Talsmann for Scientologikirken i Norge, Matthias Fosse, avviser koblingen mellom personlighetstesten og selvmordet.

- Det er helt vilt å lenke et tragisk dødsfall til testen. Du tar ikke livet ditt etter å ha sett en trist film, sier Fosse til Nettavisen.

Han avviser at Scientologikirken bevisst søker å rekruttere spesielt sårbare personer.

- Mange som oppsøker oss, har et godt utgangspunkt. Det er også nødvendig for å skape forandring i sitt eget liv, presiserer han.

Ifølge Foss bør testen tas av personer over 16 år.

Har du eller har du hatt kontakt med Scientologikirken og har en historie å fortelle? Ta kontakt på vaktsjef@nettavisen.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere