*Nettavisen* Nyheter.

Skyllebøtte etter Munch-saken

Justisminister Knut Storberget går til kraftig angrep på kritikerne i Stortinget etter Munch-saken.

14.02.07 14:30

En måned har gått siden justisminister Knut Storberget høstet kritikk for sin håndtering av Munch-saken - og spørsmålene rundt hva han visste og ikke visste når det gjaldt avtalen mellom påtalemyndigheten og kriminelle.

Nettavisen skrev en rekke artikler om avtalen som førte til at Munch-bildene kom til rette. Stortingspolitikerne André Oktay Dahl (H) og Jan Arild Ellingsen (Frp) var to av pådriverne som ville vite hva justisministeren kjente til i denne saken. Ellingsen og Dahl ønsket også å vite om myndighetene i denne saken har forhandlet med kriminelle om frigivelsen av bildene.

I denne utgaven av Politiforum går Knut Storberget kraftig til motangrep.

Høvler over
- De krevde at jeg som justisminister måtte medvirke til at detaljene rundt politietterforskningen ble fremlagt offentlig. En skulle forvente mer kunnskap om den faktiske rollefordelingen. Politikere i Norge har ingenting med konkrete straffesaker å gjøre. Dette er elementær politisk kunnskap, sier Storberget til fagbladet.

- Saken er et kroneksempel på hvor viktig det er at vi justispolitikere holder oss langt unna konkrete straffesaker. Vi skal være glade for at det er et markant skille mellom politiet og påtalemyndighetens arbeid og hva politikere befatter seg med, sier Storberget.

Storberget anklager Oktay Dahl for å ha risikert politifolks liv og helse ved å kreve full åpenhet rundt forhandlingene i Munch-saken.

- Som justisminister tåler jeg veldig godt at det blir stilt kritiske spørsmål, og jeg må tåle å bli utsatt for kritikk som en del av et politisk spill. Men jeg tåler ikke at det lages et spill ut av forhold som kan ramme politifolks liv og helse, sier Storberget.

Klikk på bildet for å forstørre.

-Skvulper over av verdighet
Høyres justispolitiske talsmann, Andre Oktay Dahl, tar kritikken mildt sagt humoristisk. Han mener Knut Storberget her «skvulper over av verdighet».

- Jeg registrerer at ministeren for departementet jeg nå har begynt å kalle «Dette er helt uakseptabelt. Dette må vi gjøre noe med»-departementet har behov for å komme på offensiven, sier Dahl. Han sier at alt de ønsket var å få svar fra Storberget på hva han kjente til i denne saken. Ordentlig svar har de ennå ikke fått.

- Etter to års vandring nedover korridorene i justisdepartementet med blomster dalende ned overseg fikk han litt motbør, og nå har han behov for å skyte tilbake for å opprettholde et snev av verdighet. Siter meg på det. og skriv at jeg lo da jeg sa det, sier Dahl.

Klikk på bildet for å forstørre.

Frp mer ydmyk
Frps Jan Arild Ellingsen er noe mer ydmyk i omtalen av kritikken.

- Min jobb er å skaffe informasjon for å se til at ting fungerer som det skal. Formålet i denne saken har vært å redusere mystikken rundt denne avtalen. Hvis det var fare for liv og helse så skal vi selvfølgelig trekke oss tilbake. Hvis jeg gjennom min søken ikke har vært 100 prosent så skal jeg ta lærdom av det, sier Ellingsen.

Likevel mener han at Storberget i denne saken må ta mye av skylda for at ting gikk som det gikk.

- Storberget har bidratt til at dette har vært en rotete prosess ved å bruke ulike argumenter for ikke å uttale seg. Hvis han helt fra starten av hadde sagt at «han ikke uttaler seg om en pågående rettsprosess» så hadde vi akseptert det. Men han startet med å si at han ikke hadde problemer med å forklare seg i saken, og sa at han ikke kjente til noen avtale, sier Ellingsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.