RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Siemens muldvarp Per-Yngve Monsen Trygve Staff
Siemens muldvarp Per-Yngve Monsen Trygve Staff Foto: Scanpix

Sladret på varsleren

En e-post Siemens-varsler Per-Yngve Monsen sendte til IKT-Norge, ble brukt mot ham i retten av Siemens.

Det går frem av Per-Yngve Monsens bok «Muldvarp i Siemens» som ble lansert tirsdag. Så sent som sommeren 2007 kjører Siemens en rettsprosess for å få innsyn i Monsens e-post. Monsen vinner saken.

Men under sakens gang oppdager han noe spesielt. I boka skriver han:

«Det er et annet forhold rundt e-postsaken som jeg har lyst til å nevne, fordi det er både trist og skremmende. Sommeren 2006 skrev jeg til Per Morten Hoff som arbeider i en interesseorganisasjon som kaller seg IKT-Norge ... Bakgrunnen for skrivet mitt var at Hoff var svært kritisk til forsinkelsene fra myndighetenes side vedrørende valg av leverandør til nødnettkontrakten. Derfor orienterte jeg ham om Siemens-ledelsens tvilsomme forretningsvirksomhet ... Jeg ble forholdsvis paff da Siemens la min orientering til Hoff som bilag i sin bevisførsel mot meg i e-postsaken.»

- Demokratiet lider
I boka skriver han videre om episoden:

« ... min øvrige erfaring tilsier at mektige mennesker kommuniserer med hverandre på tvers av sektorer, etater og bedrifter på en slik måte at demokratiet lider. Enkelte ganger kan sannsynligvis mektige personer definere den virkelighet de selv ønsker. Den logiske og forholdsvis urovekkende slutningen av en slik tankerekke er at håndhevingen av landets lover og regler i viktige saker blir bortimot like kraftløse som Siemens egne etiske retningslinjer.»

- Uetisk
Til Nettavisen sier at Monsen at han mener Per Morten Hoff, generalsekretær i IKT-Norge, gikk langt utover sitt mandat da han videresendte Monsens e-post til Simensen-ledelsen.

- Per Morten Hoff visste at de hadde tapt oppsigelsessaken mot meg og at de hadde tilbakebetalt penger for overfakturering, så jeg syns det var uetisk av ham å sende e-posten til Siemens. Jeg syns det lukter av at han søkte en personlig gunst hos Siemens-konsernet og at han var villig til å strekke seg langt for å få den. Det er mange som følger penger og makt. Det trenger ikke å ligge noen sammensvergelse i det, det er bare sånn samfunnet er, sier Monsen.

- Reagerte kraftig
Generalsekretær Per Morten Hoff bekrefter at han videresendte Monsens e-post til Siemens, som på det tidspunktet var medlemsbedrift i IKT-Norge.

- Det stemmer at jeg sendte Monsens e-post videre til Siemens. Men jeg reagerte kraftig på at e-posten ble brukt mot ham i retten. Jeg hadde en skarp samtale med Siemens advokat etter at det hadde skjedd og han beklaget det, sier Hoff til Nettavisen.

Hoff sier at det var noen skarpe karakteristikker av personer i Siemens som førte til at han ville varsle bedriften om hva Monsen hadde skrevet.

- Jeg syntes at det var greit at de fikk vite om det. Det var en form for varsling, sier Hoff.

- Ikke konfidensielt
Hoff sier at Monsen ikke hadde bedt om at henvendelsen skulle behandles konfidensielt. På den bakgrunnen mente Hoff at det var uproblematisk å sende e-posten videre - til Monsens motpart.

- Er det slik at all korrespondanse som sendes IKT-Norge kan bli videreformidlet til andre om man ikke spesifikt motsetter seg det?

- Om det er en generell henvendelse fra en privatperson og henvendelsen er av interesse for en av våre medlemsbedrifter, så kan henvendelsen bli videreformidlet, sier Hoff.

- Så man kan faktisk regne med at post sendt til IKT-Norge fort kan bli distribuert til personer utenfor IKT-Norge?

- Det får hver enkelt ha sin egen oppfatning om, sier Hoff.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere