RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slaget om kommune-Norge

Sist oppdatert:
KRISTIANSAND (TV 2 Nettavaisen): Senterpartiet har som målsetting at et regjeringssamarbeid skal styrke den lokale velferden. - Kampen mot den offentlige fattigdommen blir en fanesak, mener Åslaug Haga.

I formiddag åpner Senterpartiet sitt landsmøte i Kristiansand.

Senterpartiet mener det er et velferdsproblem at kommunene i Norge ikke gis økonomisk handlefrihet til å gi god eldreomsorg, en god skole og et godt barnehagetilbud.

- Makten ut av Oslo

- Dette er ikke en utvikling som kommer av seg selv. Regjeringspartiene prioriterer skattelette og privat forbruk fremfor gode velferdstilbud til alle. I løpet av den siste fireårsperioden er forholdet til lokal velferd og lokalt demokrati blitt satt under kraftig press. Det er skapt holdbare arbeidsforhold for lokale folkevalgte som i sitt arbeid må ta ansvar for urealistiske løfter gitt fra Stortinget og regjering, samtidig som de økonomiske rammene for gjennomføring av oppgavene i kommunene er redusert. Senterpartiet vil nå ta sterke grep for flytte makten ut av hovedstaden og slik få et sterkere folkestyre, sier Senterparti-leder Åslaug Haga til TV 2 Nettavisen.

Rød-grønn enighet
Den private velferden øker proporsjonalt med den offentlige fattigdommen. Kampen om å styrke den lokale velferden er noe som det er bred enighet blant partiene i det rød-grønne regjeringsalternativet.

- Styrking av kommuneøkonomien er jeg helt sikker på at det er full enighet om blant de tre partiene. Kampen om den lokale velferden må bli tema i valgkampen. 55 prosent av landets kommuner kutter i skoleetaten, 46 prosent kutter i eldreomsorgen og 36 prosent av kommunene må kutte i kulturtilbudene. Samtidig har nordmenn flest fått bedre økonomi. Vi ønsker en debatt om forholdet mellom privat velferd og offentlig fattigdom, sier Åslaug Haga til TV 2 Nettavisen.

Hun mener at regjeringspartiene ikke vil styrke kommuneøkonomien.

- Regjeringspartiene har en klar strategi om å knipe igjen på kommunale overføringer. Det har de gjort for å oppnå to ting: Økt privatisering og tvungen sammenslåing av kommuner. Nå må vi prioritere kommunene og sørge for at det følger penger med de økte oppgavene, mener Haga.

Tøffe forhandlingskrav

Tidligere denne uken presenterte Senterparti-lederen ti krav som partiet stiller til en eventuelle rød-grønne regjeringsforhandlinger etter valget.

- Senterpartiet går ikke inn i regjering for samarbeidets skyld. Vi går i regjering for å løfte de prosjektene vi går til valg på. I tillegg er vi avhengig av å komme styrket ut av valget - for på den måten å kunne oppnå reell makt i forhandlingene. Vi er realister og innser at vi blir junioren i en eventuell sentrum-venstre regjering, men vi har ingen andre alternativer dersom vi skal i regjering. Å gå andre veien er i hvertfall uaktuelt, sier Haga.

Krav om EU-nei

Det eneste virkelige ufravikelige kravet Senterpartiet stiller i forhold til eventuelle regjeringsforhandlinger, er EU-spørsmålet. Der er ikke partiet villig til å rikke en millimeter.

- Et avgjørende bidrag til en sentrum-venstreregjering vil være at vi klarer å holde Arbeiderpartiet i sjakk i EU-saken. Vi diskuterer gjerne EU-saken i valgkampen, men fifler Arbeiderpartiet med en EU-søknad, så er regjeringsprosjektet dødt, mener Åslaug Haga.

Tøff oljedebatt

En av de sakene som partilederen tror det blir mest debatt om, er spørsmålet om oljeboring i Barentshavet.

- Denne saken kommer det til å bli heftig debatt om i helgen. Jeg sier ikke kategorisk nei til oljeboring i Barentshavet, men ønsker å bruke noe mer tid på saken. Det er gode argumenter både for og imot. Et klart ja-argument er den sikkerhetspolitiske biten, der det er viktig med nærvær i nord gjennom aktivitet i Barentshavet. I tillegg skaper oljeboring arbeidsplasser i Finnmark, og vi kan lettere bistå russerne med miljøteknologi dersom vi sier ja til oljeboring.

På den negative siden er det nok å nevne at Barentshavet er et veldig sårbart område. Det er store fiskestammer der, og det som vippet meg over til nei-siden nå var utslippet fra Eirik Raude. Det forteller meg at spørsmålet om nullutslipp fortsatt ikke er løst. La oss vente til vi har fått en helhetlig forvaltningsplan på plass som er god nok, mener Senterparti-leder Åslaug Haga.

Senterpartiets landsmøte varer frem til søndag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere