*Nettavisen* Nyheter.

Slakter Gros skattemoral

Både politiske motstandere og partifeller slakter Gro Harlem Brundtlands skattemoral.

06.01.08 13:34

Reaksjonene har vært mange etter at det ble kjent at Brundtland hverken betaler skatt til Norge eller Frankrike.

LO-topp og leder av Transportarbeiderforbundet Per Østvold (SV) mener Brundtland i kraft av sin rolle som erfaren Ap-politiker burde informert Stortinget om ordningen, skriver VG søndag. Østvold støttes av Frp-leder Siv Jensen.

Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) sier at ordningen Harlem Brundtland nyter godt av, ikke hører hjemme i det norske skattesystemet.

– Ordningen bør endres raskest mulig slik finansminister Kristin Halvorsen foreslår, sier Bondevik som også mener at politikere bør går foran med et godt eksempel når det gjelder skattemoral.

Tidligere statminister fra Høyre, Kåre Willoch, ønsker ikke å kommentere Gros opptreden direkte, men uttaler til Dagbladet at nullskatteytere er en pest for verdensøkonomien.

Tar behandling i Norge
Til tross for at vår tidligere «landsmoder» ikke betaler én eneste krone i skatt av statspensjonen på nesten 700.000 kroner, er hun flittig bruker av det norske helsevesenet. Det skriver Dagbladet søndag.

Selv om Brundtland bor i Frankrike reiser Brundtland hjem til Norge når familien selv trenger medisinsk behandling.

Gjennom sin personlige pressetalsmann, Jon Mørland, bekrefter Gro at hun i både februar og juni i fjor ble hofteoperert i Norge. Etter at Arne Olav Brundtland ble rammet av slag benyttet han seg av rehabiliteringstilbudet til Sunnaas sykehus. Eksperter anslår at ekteparets forbruk av helsetjenester de siste årene har kostet det norske samfunnet over én million kroner.

Betaler kun tre prosent
For at Brundtland skal ha anledning til å benytte seg av norske sykehus må hun betale folketrygdavgift. Folketrygdavgiften for pensjonister utgjør kun tre prosent av personinntekten.

Det er et skattehull som gjør at Brundtland ikke betaler skatt av statsministerpensjon på 678.000 kroner verken i Norge eller Frankrike. Det Brundtland gjør er altså ikke ulovlig.

Vil tette hullet
Før jul foreslo Finansdepartementet å tette dette hullet gjennom å innføre en flat skattesats på 15 prosent for alle pensjoner som utbetales til personer bosatt i utlandet.

Blir forslaget gjennomført vil Gro Harlem Brundtland måtte betale 101.000 kroner i skatt årlig.

Rapporterte ikke inntekten
Gro Harlem Brundtland innrømmet i forrige uke overfor Dagbladet at hun ikke har oppgitt inntektene sine korrekt til norske trygdemyndigheter. Blant annet skal inntektene fra hennes mye omtalte oppdrag for leskedrikkgiganten Pepsi ikke ha blitt innrapportert til Nav.

Ifølge avisen risikerer den tidligere statsministeren og WHO-lederen en reaksjon fra trygdemyndighetene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.