Gå til sidens hovedinnhold

Slakter norsk skredvarsling

Norge er på jumboplass når det gjelder skredvarsling. Til tross for flere dødsfall i året, må mange klare seg selv.

– Den er ikke god nok, og den er ikke på samme nivå som den er i for eksempel alpelandene eller i Nord-Amerika, sier skredekspert Kjell Brattlien ved Norges Geotekniske Institutt (NGI) til NRK. I for eksempel Canada og Sveits er oppdaterte og detaljerte beskrivelser av skredfaren tilgjengelig for folk.

Her kan du se det dagens skredfarekart for Sveits,og her er dagens skredvarsel for sentrale Tyskland. Her kan du se hvordan de gjør det i Canada.

I Norge
Mens du i disse landene kan sjekke skredfaren på samme måte som du sjekker været, får man i Norge bare melding om skredfaren når den er «stor» eller «meget stor». I skrivende stund, 18. mars, var siste skredfarevarsel fra 4. mars.

Her er 3. skredfarevarsle for vinterferien fra NGI.

– De fleste som omkommer i snøskred, omkommer ikke når det er opplagt farlige forhold, slik det er nå på Nordvestlandet. De omkommer når der er lumske forhold nede i snødekket og fint vær. Derfor er det helt nødvendig at vi beskriver graden av skredfare riktig, også når det ikke er stor skredfare, sier han.

Ikke aktuelt
Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), som har ansvaret for å forebygge skredulykker, sier det er uaktuelt å etablere et nasjonalt varslingssenter som i Canada og Sveits.

NVE-direktør Anne Britt Leifseth innrømmer likevel at varslingen er for dårlig.

– Vi ser at det kan være behov for å få til et varsel som også kan dekke alle faregrader, ikke bare «stor» og «meget stor» men også de lavere faregradene, sier Leifseth.

Hun sier at turgåere i dag selv må følge med og gjøre sine egne vurderinger ut fra vær- og føreforhold.

Siden 1972 har 180 mennesker omkommet i skred.

Reklame

Lansert i dag: Dette er det eneste stedet du får tak i Ultraboost 21

Kommentarer til denne saken