RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slakter politiets arbeidsmetoder

Sist oppdatert:
- Andreas Drarvik kan umulig bli dømt. Politiet har begått klare overtramp i etterforskningen, hevder forsvareren til Suldals sexsjikanketiltalte ordfører.

Den permitterte Suldal-ordføreren Andreas Drarvik står tiltalt for en rekke tilfeller av verbalt seksuelt krenkende oppførsel. Hans forsvarer, Anne Kroken, hevder det er begått en rekke etterforskningsfeil - og muligens ulovlige overtramp i etterforskningsarbeidet.

I retten tirsdag bekreftet politibetjent Jarl Magne Aase, som deltok i en politiaksjon ved fornærmedes hjem 25. februar i år etter at tiltalte hadde vært i området, at det var sikret og tatt bilder av spor i fornærmedes hage den aktuelle natten. Disse fotografiene ble aldri lagt i politiets etterforskningsmappe på sjikanesaken, og følgelig heller aldri oversendt forsvarer.

- Jeg reagerer særlig sterkt når politiet sier at de innhenter bevis og deretter vurderer dette til å være uten betydning og makulerer bevisene. Dette er etter min mening et klart overtramp, og jeg vil undersøke ytterligere om det faktisk er blitt gjort, sier Kroken til TV 2 Nettavisen onsdag morgen.

- Oppsiktsvekkende
Drarviks forsvarer karakteriserer politiets arbeidsmetoder som oppsiktsvekkende. Foruten mulig makulering av bevis, stiller Kroken spørsmål ved hvordan fire politibetjenter, slik en venninne av fornærmede forklarte i Ryfylke tingrett tirsdag, kunne fortelle personer i den fornærmede kvinnens nærmeste vennekrets at de mente Drarvik utvilsomt var gjerningsmannen.

- Det går an å tenke det, men det går ikke an å gi uttrykk for slike meninger i en tilsvarende sammenheng, sier Kroken til TV 2 Nettavisen.

Fornærmedes venninne oppga at hun hadde vært i tett kontakt med politiet svært tidlig i etterforskningssaken, og før saken sprakk.

Den samme venninnen, også journalist i en lokal avis, brukte sine sedvanlige politirunder som reporter til å diskutere Drarvik-saken med politiet.

- Det siste gjorde jeg som venninne av fornærmede, understreket hun i retten.

Vil forfølge arbeidsmetodene
Kroken vil nå ha klarhet både i hva som skjedde med bildene, og hvilken kontakt politiet faktisk hadde med fornærmedes vennekrets.

- Jeg vil vite i hvilken grad politiet har hatt kontakt med vitner i saken, og hva som i så fall er blitt diskutert. Det finnes ingen rapport på dette, påpeker forsvareren.

Ekstra vitner, deriblant lensmann Bjørn Herding Karlsen i Sauda, vil onsdag bli kryssforhørt av Kroken og aktor Thor Arne Reitan i kommunestyresalen i Sauda.

I tillegg er politioverbetjent Randi Kalvik, kalt inn på ny.

Forsvarer Anne Kroken, her med klient og tiltalte Andreas Drarvik ved sin side, reagerer kraftig på politiets arbeidsmetoder i sjikanesaken.
Forsvarer Anne Kroken, her med klient og tiltalte Andreas Drarvik ved sin side, reagerer kraftig på politiets arbeidsmetoder i sjikanesaken.

- Ren opphaussing
- På meg gir forklaringene vi så langt har hørt fra aktoratets side som enorm opphaussing, sier Kroken til TV 2 Nettavisen.

Drarviks forsvarer understreker nok en gang atpolitiet hadde flere spor de kunne ha fulgt dersom de ikke var blitt så fokuserte på Suldals ordfører.

- De hadde flere spor, og de hadde navngitte personer. Politiet hevder de har etterforsket saken bredt, men de har gitt opp etterforskning av andre personer enn Drarvik svært tidlig i etterforskningen, sier Kroken.

Med hensyn til skriftanalysene utført av Kripos’ spesialavdeling, la hun vekt på at prøvene kun sannsynligjør at det kan være Drarvik som står bak skriften på den fornærmedes kvinnens vegg.

På spørsmål fra forsvareren vedgikk skirftekspert Per Ove Haddal tirsdag at han ikke kan utelukke at andre enn Drarvik sto bak skriften.

- Nei, det kan vi ikke utelukke, lød svaret hans.

Flere fikk trusler
Etter at skribleriene på den sjikanerte kvinnens vegg begynte, var det etter hvert flere i Suldal som mottok mistenkelige trusselbrev.

Disse er ikke direkte trukket inn i saken mot Andreas Drarvik, men det var trusselbrevene som i utgangspunktet ledet til at tiltalte ble bedt om å levere inn skriftprøver.

Før Kripos rakk å analysere trusselbrevene, kom det inn en tilståelse fra en annen mannsperson. Dermed ble de aldri analysert.

- Jeg er uskyldig
Drarvik selv har vært lite meddelsom rundt saken etter at den kom opp for Ryfylke tingrett.

Først og fremst er det ikke klare bevis, men en etter sigende lang rekke indisier som knytter ham til de sjikanøse meldingene på fornærmedes eiendom. At han har oppholdt seg mye hos fornærmede og ved hennes hus, er det ingen som bestrider. Det er motivet man er sterkt uenige om.

Tiltalte ga selv ingen verbale tegn til at han føler trådene stramme seg rundt ham i retten tirsdag.

- Jeg sier som før, jeg erkjenner ikke straffskyld. Utover det vil jeg ikke ha tanker om hvem som kan ha gjort dette. Jeg ønsker ikke å spekulere, sier Drarvik til TV 2 Nettavisen.

Hans forsvarer mener det vil være svært spesielt dersom hennes klient blir dømt.

- Jeg forstår ikke at han kan bli dømt. De har bare en rekke indisier og ingen bevis. Jeg er nå svært spent på svarene fra lensmannen og etterforskningsleder som kommer i dag, og vil vurdere å be om en redegjørelse for politiets metoder, understreker Kroken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere