RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slakter satsingen på forskning

Sist oppdatert:
«Historisk dårlig». «Djupedal ingen forskningsminister». «Stygg bommert». Dommen over Øystein Djupedals forskningsbudsjett er hard.

Kunnskapsminister Øystein Djupedal la frem et forskningsbudsjett som ga 900 millioner kroner mer til forskning og utvikling, totalt 16,3 milliarder kroner for 2007. Samtidig vil Stoltenberg-regjeringen kutte 274,3 millioner kroner i universitets- og høyskolesektoren.

Les også: Alt om statsbudsjettet

I tillegg bevilges 1,8 milliarder kroner til næringsrettet forskning og utvikling. Kunnskapsdepartementet øker fondet for forskning og nyskapning med 10 milliarder kroner til 60 milliarder kroner.

- Satser ikke på fremtiden
Universitets-, høyskole og forskningsmiljøene er skuffet. Hans tidligere parti- og stortingskollega, Paul Chaffey, er ikke nådig i sin kritikk.

- Djupedal og regjeringen satser ikke på framtiden. Regjeringen følger ikke opp sine forpliktelser overfor forsknings-Norge. Forskning har blitt en uventet og uheldig budsjettaper, sier Paul Chaffey, leder for NHOs Abelia. Chaffey mener Djupedal ikke kan kalle seg en forskningsminister.

I Forskerforbundet mener de budsjettet Djupedal presenterer er historisk dårlig for forskning og høyere utdanning. Leder Kolbjørn Hagen viser til at Djupedal etter regjeringens tiltredelse lovte å følge opp de politiske løftene om økt forskningsinnsats, men ikke følger opp i budsjettforslaget.

- Dette er en svart dag for norsk forskning, sier Hagen i en melding.

- En dråpe i havet
I likhet med flere andre regjeringer før dem, har denne regjeringen i Soria Moria-erklæringen til at den norske forskningsinnsatsen skal økes til tre prosent av BNP innen 2010.

Ingeniørorganisasjonen NITO kaller på sin side budsjettøkningen «en dråpe i forskningshavet».

- Dette er en dråpe i havet i forhold til målsettingen om å nå tre prosent av BNP, sier president Marit Stykket. Hun er skuffet over at bedriftene ikke er gitt insentiver til å øke sin innsats til forskning og utvikling og får støtte til leder i Akademikerne, Christl Kvam, i sin kritikk.

- Statbudsjettet prioriterer ikke høyere utdanning og forskning. Det er svært skuffende. Dette er ikke et bidrag til å bringe Norge i tet som kunnskapsnasjon. Dette danner ikke grunnlag for fremtidig verdiskaping og sysselsetting. Det er også oppsiktsvekkende at en rød-grønn regjering ikke sørger for at alle barn har rett til samme omsorg, sier hun i en melding.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere