RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slakter styrehonorar

Sist oppdatert:
Aksjonær i Aktiv Kapital, advokat Jens Chr. Hauge jr., er svært misfornøyd med utviklingen i selskapet hvor John Fredriksen er storeier.

Hauge mener styret fullstendig mangler magemål når de foreslår å øke honoraret til styreleder Tom Vidar Rygh fra dagens 300.000 til 500.000 kroner.

- Tirrer og provoserer
- Det er ikke samsvar mellom selskapets resultat og utvikling og det honoraret styret selv har foreslått å tilgodese sin styreleder. Dette tirrer og provoserer, sier advokat Jens Chr. Hauge jr. til NA24.

Hauge, som er partner og advokat i Simonsen Advokatfirma, har sendt et brev til styret som han ber om blir opplest på dagens generalforsamling. I brevet skriver Hauge at styret honorerer sin styreleder på et nivå som ikke hører hjemme med verken størrelse eller prestasjoner.

Mangler mavemål
Dette skriver Hauge i brevet, som NA.24.no har fått tilgang til.

”Jeg er aksjonær i Aktiv Kapital, og har vært det lenge. I forhold til 2004 er resultatene utilfredsstillende, aksjekursen likeså. Aksjen har stått mens andre har gått. Driftsresultatet er ned, driftsmarginen er ned, fortjenesten er ned, og inntekten pr. aksje er nesten halvert. Dette feirer styret med et honorar til styreleder med 500 000. Det er det ingen grunn til. Man er etter hvert blitt vant til at folk i posisjoner først og fremst tilgodeser seg selv. Man er rundhåndet når det gjelder forslag til egen godtgjørelse. Mavemål har de færreste. Det er åpenbart andre enn styret - selv et kontrollorgan – som må passe på mavemålet,” skriver Hauge.

”- Out of proportions”
- Selskapets utvikling og resultat tilsier ikke at styreleder skal belønnes med en godtgjørelse som kun overgås av DnB NOR. I vesentlig større selskaper, og selskaper som har gjort det godt, som Statoil, Hydro, Telenor, Storebrand, Orkla, Statkraft og en rekke andre selskaper med vesentlig større virksomhet, rekker styrelederhonoraret i snitt den foreslåtte godtgjørelsen omtrent til navlen. Der hører også dette selskapets styrelederhonorar hjemme, mener han.

Hauge sier til NA24 at han prøver å tydeliggjøre hvordan selskapets honorarer til seg selv ikke er i samsvar med utviklingen han ser i selskapets økonomiske prestasjon.

- Uansett hvordan man snur og vender på det, er forslaget "out of proportions". Det må korrigeres. Dette forslaget bare tirrer og provoserer. Godtgjørelsen skal jo være et honorar. Her er det ingen innsats å honorere (snarere beklage), og som tilsier et særlig høyt honorar, mener Hauge.

Vil ikke kommentere
- Jeg har ingen kommentar til dette, utover at brevet kommer til å bli behandlet under generalforsamlingen i dag, sier styreleder Tom Vidar Rygh til NA24.no.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere