RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slakter UDIs alderstesting

Når to tenner i samme munn blir vurdert til å være 17 og 32 år gamle, er det ikke rart at advokatstanden reagerer.

UDI har i en årrekke avgjort alderen til mindreårige asylsøkere ved å teste tenner og skjelettet i hånden. Men de kontroversielle undersøkelsene holder ikke mål, melder Dagbladet.

- Når testing av tenner hos samme person gir et sprik fra 32 til 17-18 år, blir det for useriøst. UDI bestemmer denne asylsøkerens alder til 25 år. Personer som i modenhet og framtoning klart fremstår som 15-16-17 år, får en alder på 25 år, sier advokat Arild Humlen, leder i Den Norske Advokatforenings lovutvalg for asylsaker og utlendingsrett, til Dagbladet.

Han mener UDI tar for lite hensyn til ytre påvirkningsfaktorer i forhold til tannhelsa, blant annet ernæring og medisiner.

Avisa har vært i kontakt med 15 erfarne asyladvokater, og alle uttrykker skepsis til UDIs metoder. Advokat Bente Roli sier at metoden er helt uansvarlig og mener at det kun dreier seg om å finne en ett eller annen argument for at en person er over 18 år.

UDI-direktør Frode Mortensen avviser kritikken fra asyladvokatene og forsvarer UDIs bruk av aldersundersøkelser.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere