Slakting kan føre til abort eller hjerneskade

Gravide bør ikke delta i slakting på jakt. Mange ville dyr bærer smitte som kan gi fosterskader dersom moren er i kontakt med rått kjøtt.

16.09.04 08:47

Mange hjort er smittet av parasitten toxoplasma gondii. Nå som jaktsesongen er begynt advares gravide mot å håndtere slakt fra rådyr, elg og hjort.

Får gravide i seg smitten fra rått kjøtt kan det gi alvorlige fosterskader.

– Dersom ei kvinne blir smittet for første gang mens hun er gravid, så kan smitten bli overført til fosteret. Og i verste fall kan dette gi abort eller medfødt toksoplasmose, som enten kan gi øyeskade eller hjerneskade, sier forsker Turid Vikøren ved Veterinærinstituttet til NRK.

Parasitten blir drept når kjøtt blir gjennomkokt eller stekt.

Smittebærere
Analyser av 4.300 viltlevende hjortedyr viste at 34 prosent av rådyrene, 13 prosent av elgene og 7,5 prosent av hjorten hadde antistoff mot toxoplasma, noe som indikerer at dyrene er smittet og trolig er bærer av parasitten. Kun én prosent av villrein var smittet.

Parasitten kan finnes i kjøttet selv om dyrene ikke viser tegn til sykdom. Toxoplasma forekommer naturlig i tarmkanalen hos kattedyr, det vil si huskatt og gaupe. Smitte overføres til mennesker eller andre dyr ved direkte eller indirekte kontakt med avføring fra kattedyr. I tillegg kan vi bli smittet ved å spise rått kjøtt fra dyr som er smittet. Dårlig varmebehandlet saue- og svinekjøtt, samt grønnsaker og bær er de mest kjente matbårne smittekildene i Norge.

Fosterskader
Voksne og friske mennesker blir vanligvis ikke syke av toxoplasma fordi de raskt utvikler antistoffer mot parasitten. Parasitten er først og fremst et problem for gravide, fordi den kan skade fosteret, samt spedbarn, aidssyke, pasienter under cellegiftbehandling og andre personer med dårlig eller svekket immunforsvar.

Parasitten kan skade fosteret uten å gi særlig kraftige symptomer hos moren. Eksempel på sykdomstegn hos moren kan være influensalignende symptomer.

Antistoffer
Personer som er smittet tidligere i livet, har antistoffer mot parasitten som beskytter fosteret mot infeksjon. I Norge har mellom 10 og 20 prosent av befolkningen antistoffer mot toxoplasma. Om lag to av 1.000 gravide norske kvinner blir smittet, med fare for overføring av smitte til fosteret. En blodprøve kan avdekke om man har antistoffer.

Parasitten drepes ved at kjøttet gjennomkokes eller -stekes. Dette gjelder også hamburger, kjøttkaker og lignende. Oppmalt eller oppskåret kjøtt utgjør en større risiko enn annet kjøtt. Parasitten drepes også ved dypfrysing i flere døgn ved minst 18 kuldegrader.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.