RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slapp bombe nær bemannet hytte

Sist oppdatert:
Et nederlandsk jagerfly feildroppet torsdag en flybombe 120 meter fra en observasjonshytte i Hjerkinn skytefelt. Tre personer befant seg i hytta da bomben traff bakken.

Det bekrefter vakthavende talskvinne Grethe Skundberg ved Fellesoperativt hovedkvarter i Stavanger torsdag kveld.

-Bomben detonerte ikke da den traff bakken. Hadde den gjort det, ville vinduene i hytta blitt blåst ut. Men vi tror ikke de tre inspektørene som befant seg der, ville ha vært i livsfare om bomben hadde detonert, sier Skundberg til NTB.

Hun sier bomben egentlig skulle vært droppet et helt annet sted i Hjerkinn skytefelt.

Standard bombe

Bomben var en standard flybombe av type MK 82.

Stedet er sikret og bomben vil bli destruert i løpet av de nærmeste dagene. En gruppe norske spesialister skal sammen med nederlenderne undersøke hva som var årsaken til feildroppet, opplyser Skundberg.

Jagerflyet deltar sammen med F-16-fly fra Nederland, Belgia, og Norge i et alliert våpeninstruktør kurs. Hensikten med øvelsen er å utdanne instruktører i våpen bruk og våpen systemer på F-16. Kurset skal også utdanne jagerflyinstruktører som skal være rådgivere innen F-16-taktikk.

Ikke flere skarpe våpen

Kurset startet i Nederland 20 mai, og har de siste fem ukene hatt en natt og taktikk fase på Hjerkinn skytefelt. Fasen i Norge avsluttes fredag, mens kurset i sin helhet avsluttes i Nederland i desember.

Kommandøren for luftstridskreftene, generalmajor Arnvid Brage Løvbukten, sier at Forsvaret ser alvorlig på slike saker, og at all flyging med skarpe våpen er stanset for resten av fasen i Norge.

Luftforsvaret vil undersøke saken grundig for å få brakt på det rene hvordan feildroppet kunne skje.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere