*Nettavisen* Nyheter.

Slår alarm om steroid-jenter

Foto: (Klikk.no)

Stadig flere jenter bygger seg store på effektive - og livsfarlige steroider. Men ingen snakker om det.

01.07.05 08:17

Uteseksjonen i Oslo slår nå alarm etter at de har registrert at stadig flere jenter har begynt å bruke anabole steroider.

- Alarmerende
- Dette er alarmerende. Et økende antall jenter bruker steroider og slankepiller sammen, sier leder for Uteseksjonen i Oslo, Astrid Pettersen til TV 2 Nettavisen.

Steroidene ødelegger kroppens finjusterte balanse.

- Jentene skal ikke lenger bare være tynne, nå skal de også være muskuløse. Derfor tyr mange til steroider, noe som er enda farligere for jenter enn for gutter, sier Pettersen.

Info revet vekk
En informasjonsbrosjyre om anabole steroider ble denne uken distribuert av Uteseksjonen til blant annet helsestudioer. Det er første gang det offentlige tilbyr en slik informasjonsbrosjyre om anabole steroider.

Brosjyren har vært svært etterspurt.

- Ungdommene har tørstet etter informasjonsmateriell om hva steroider gjør med kroppen, sier prosjektleder Elin Ringstad i Uteseksjonen.

Ringstad understreker hvor viktig det er at det offentlige informerer om anabole steroider på denne måten. Hun mener bruk av «snarveien» til en tilsynelatende veltrent muskelkropp er svært tabubelagt - både blant ungdom og eldre.

Tidligere brukere av anabole steroider har medvirket til informasjonsbrosjyren.

- Tabu
- Men det har vært veldig vanskelig å finne noen som vil bidra til å informere direkte om anabole steroider. Dette er et tabubelagt tema, mener Ringstad.

Hun sammenlikner situasjonen med hvordan det var å få unge mennesker til å snakke om dopbruk for et par år siden.

Problemet er at man ikke vil innrømme at man bruker anabole steroider. Folk vil ha en fin, sunn kropp, men ikke erkjenne at de får det på en kunstig måte, mener prosjektlederen.

Kan få livsfarlige følger
Brosjyren er rettet både mot gutter og jenter for å informere om alle typer steroider, og stoffer som brukes sammen med anabole steroider, som for eksempel slankepiller. Slik bruk er livsfarlig. I fjor døde en svensk trebarnsmor etter å ha tatt slankepiller som inneholdt efedrin.

- Det finnes så mange useriøse helsekostimportører, og mye kjøpt og salg foregår på nettet. Det er ikke nødvendigvis bare unge jenter som benytter seg av disse, understreker Ringstad.

Informasjonsbrosjyren uteseksjonen har laget informerer om ulike steroider og andre stoffer. I tillegg gir tidligere steroidbrukere råd om hvordan man kan slutte med stoffene. Rådene finner du ved å klikke her.

Jenter og steroider: Hos jenter vil bruk av anabole steroider føre til utvikling av mannlige trekk. Alle steroidene er basert på det mannlige kjønnshormonet testosteron. Jenter har også dette hormonet, men i liten grad. Jenter kan få fysiske bivirkninger som infertilitet, uregelmessig menstruasjon og klitorisforstørrelse. Klitoris kan utvikle seg til å bli noe som ligner en liten penis og selve vagina kan bli kraftig deformert. Kjønnsdrift kan øke, og man kan få skjegg og hårvekst. Jenter kan også miste håret etter mannlig mønster. Man kan få en kraftig reduksjon i brystenes størrelse og utvikling av dyp stemme. Andre bivirkninger er strekkmerker, ansiktsformen blir firkantet. Dosene hos kvinner bør være godt under halvparten av det menn bruker. Hos kvinner går bivirkningene ikke tilbake selv om bruken opphører.

Birvirkninger : Humørsvingninger, karakterforandringer, aggressiv adferd, handlinger av seksuell og/eller voldelig natur, depresjoner og selvmord, angst og depresjon, nedsatt spermieproduksjon, økt kjønnsdrift, prostataforstørrelse, håravfall, ”bitch-tits”, leverskader, hjerte- og karsykdom, hudforandringer, kviser, strekkmerker, hudfortykkelse og rynker, sene- og muskelskader, muskelkramper, abscesser, potensproblemer, væskeansamling i kroppen, blodpropp, megareksi.

Kilde: Uteseksjonens informasjonsbrosjyre

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.