*Nettavisen* Nyheter.

Slår Søviknes

Frp-ordfører Terje Søviknes i Os kommune jublet denne uka over rekordhøye meningsmålinger. Men han blir en junior i forhold til Rune Øygard i Vågå. Her er landets mest populære ordførerkandidat.

67 prosent av osingene ønsker Terje Søviknes i ordførerstolen, viser en undersøkelse gjort av TNS Gallup fra 14. til 18. august.

Nå viser det seg at det finnes en enda mer populær ordførerkandidat. Ap-ordføreren i Vågå kommune, Rune Øygard, skårer nemlig hele 85 prosent på en meningsmåling gjort av Markedsinfo, Hamar, skriver Gudbrandsdølen Dagningen.

- Ikke realistisk
Øyggard selv tar målingen med stor ro.

- Resultatet er jo så voldsomt at det overgår det som er realiteten. De som foretok målingen var kanskje heldig eller uheldige, alt etter hvordan du ser det, med de som de traff på, sier han beskjedent til TV 2 Nettavisen.

- Hvilke valgløfter frister du velgerne med?

- Først og fremst skal vi gå videre med samarbeidet som vi har innledet med lokale, regionale og nasjonale aktører, sier Øygard.

Ulovlig å sutre
Akkurat det høres ikke ut som et løfte som kan få bygdefolket til å storme til valgurnene, men Øygard har gjort andre grep i løpet av de åtte årene som han har sittet som ordfører. Blant annet har kommunestyret vedtatt at det skal være ulovlig å sutre.

- Vi har jobbet med å se på mulighetene som finnes i kommunen, å se engasjement og kvaliteter hos folk. Vi ønsker å gjøre ting i fellesskap og være en ja-kommune, sier Øygard som var usikker på om han skulle stille opp til en ny valgperiode.

Kjente ambassadører
Selv om Øygard virker som en beskjeden kar, er han ikke mer forsiktig enn at han har vervet en rekke kjente personer som såkalte Vågåambassadører.

- Stein-Erik Hagen har vært med i mange år. I løpet av det siste året har vi også vervet administrerende direktør Storebrand-sjef Idar Kreutzer, fotograf Morten Krogvold og administrerende direktør Ola Sæther i Norsk Aller. Vi forsøker å profilere oss så godt vi kan, selv om vi er en liten kommune.

- Hvordan stiller du deg til konkurranseutsetting av sosiale tjenester?

- Hvis en privat aktør kommer og sier at den kan gjøre det bedre enn oss, er det klart at vi ikke har vært gode nok. Jeg har ikke noe prinsipielt imot privatisering, vi er ute etter de beste løsningene. Men jeg tror ikke noe private aktører vil komme hit, bosetningen er for spredt.

Jevn framgang
Vågå var en av få kommuner i Norge der Ap gikk fram ved forrige kommunevalg. Da gikk partiet fram fra 37 prosent til 51 prosent.

Søviknesmålingen og Øygard-målingen er direkte sammenlignbare fordi vet-ikke gruppen er utelatt i begge målingene. Øygard-målingen er gjort fra 14. og 15. august.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.