*Nettavisen* Nyheter.

Sleipner-dom klokken 11

Klokken 11 i dag faller dom i saken mot kaptein Sverre Hagland og HSD etter " Sleipner"-ulykken for fire år siden.

05.12.03 10:54

Kaptein Sverre Johan Hagland er i ankesaken i Gulating lagmannsrett tiltalt for å ha utvist uaktsomhet da "Sleipner" gikk på grunn og sank ved Store Bloksen for fire år siden.

Rederiet Hardanger Sunnhordlandske Dampskipsselskap (HSD) er tiltalt for å ha tillatt at "Sleipner" var i trafikk uten at mannskapet hadde god nok sikkerhetsopplæring

Både kapteinen og rederiet ble frikjent i Sunnhordland tingrett for ett år siden.

Ba om frifinnelse
Aktor Eirik Stolt-Nielsen har lagt ned påstand om seks måneders betinget fengsel for kapteinen, og fire millioner kroner i foretaksbot for HSD.

Haglands forsvarer, advokat Per Magne Strandborg, ba i sin prosedyre om full frifinnelse av sin klient.

Han mener Haglands navigering ulykkeskvelden ikke var i strid med godt sjømannskap. Han la fram flere mulige forklaringer på hvorfor " Sleipner" grunnstøtte, men understreket at ingen av disse var straffbare.

Husker ingenting
Hva som egentlig skjedde da "Sleipner" traff Store Bloksen utenfor Haugesund, vil trolig aldri komme for en dag. Kapteinen husker nemlig ingenting av hva som skjedde da båten gikk på grunn. I retten har han imidlertid forklart seg greit om hva som skjedde inntil få sekunder før grunnstøtingen.

HSD forsvarer, advokat Svein Aage Valen, ba om full frifinnelse for rederiet. I sin prosedyre hevdet han at de ansatte hadde tilstrekkelig opplæring, og at rederiet har fulgt de regler og forskrifter som Sjøfartsdirektoratet krevde.

Valen, mener HSD ikke burde vært tiltalt i det hele tatt. Da rettsforhandlingene startet, viste han til at aktor ville trekke tiltalen.

16 omkom
Fungerende leder i støttegruppen for de etterlatte, sa tidligere i uken til NTB at hun forventet en anke dersom det også denne gangen ble frikjennelse.

16 mennesker omkom da "Sleipner" gikk på grunn i 1999.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.