*Nettavisen* Nyheter.

Slik besøker du pappa i fengsel

«Pappa har et eget rom, dette rommet kalles celle. Det er gitter foran vinduene fordi det ikke er lov til å rømme.»

27.04.07 16:38

(iOslo.no) Ila fengsel har lagt ut retningslinjer for besøk i fengselet, spesielt myntet på barn. På sukkersøtt barnlig språk forklares rutinene for besøk og hvorfor pappa sitter i fengsel.

«Det å være i fengsel kan være trist noen ganger. Du vet sikkert at de som er i fengsel har gjort noe galt. De har gjort noe de ikke får lov til av politiet, derfor får de straff. Straffen kan være å være i fengsel en stund. Du har ikke gjort noe galt selv om pappaen din er i fengsel.» skriver Ila fengsel pedagogisk på hjemmesidene sine.

Hunder snuser
Artikkelen er illustrert med bilder av både fengselets utside, celler, besøksrom og gjerde.

«Her ser du et bilde av fengselet. Som du ser er det et høyt gjerde rundt fengselet. Dette er fordi det ikke er lov til å rømme.» forklares det.

Små barn fra hele landet besøker sine innsatte fedre daglig på Ila fengsel og forvaringsanstalt. De strenge sikkerhetsrutinene, der blant annet hunder benyttes, må forklares til barna på forhånd.

«Når du kommer for å besøke pappa, må du gjennom en dør som er i et stort gjerde. Den store porten er for biler. Først må du trykke på ringeklokken, fortelle hvem du er og hvem du skal besøke. Når det «durer» i døra kan du åpne den. Når du kommer inn i sentralgangen blir du møtt av to betjenter som skal følge deg inn til rommet hvor du får møte pappa. Men først må du vise frem besøkstillatelsen og det du skal ha med deg inn til pappa. I garderoben må du henge fra deg klær og sette fra deg vesker og bager. Alle som skal på besøk må gå gjennom en port som piper hvis du har metall på deg.»

- Ikke lov å rømme
Barna oppfordres til å lage tegninger til far, slik at han kan dekorere cellen sin. I løpet av de tre timene besøket foregår, foreslås diverse aktiviteter familien kan gjøre sammen, som tegne eller spille spill. Pappas daglige gjøremål i fengselet beskrives som gartneriarbeid, verksted eller renhold.

«Pappa har et eget rom, dette rommet kalles celle. Her kan pappa ha sine egne ting, brev og tegninger fra deg, TV, radio, klærne sine og annet. Det er gitter foran vinduene fordi det ikke er lov til å rømme. Om natten blir døren til rommet låst. Alle som er i fengselet må vaske og rydde rommet sitt selv.» heter det på nettsiden.

I Ila fengsel sitter utelukkende mannlige fanger. Fengselet er landets eneste forvaringsanstalt for de farligste fangene eller domfelte med spesialbehov.

Les flere nyheter på iOslo.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.