RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik ble forskeren avslørt

Universitetet i Oslo (Arkivbilde).
Universitetet i Oslo (Arkivbilde). (TV 2)
Sist oppdatert:
En ung, kvinnelig stipendiat avslørte forskeren (48) i juks. Les hvordan.

Mandag ble det kjent at Universitetet i Oslo og Universitetet for miljø - og biovitenskap på Ås mistenker en 48 år gammel forsker for å ha jukset med data.

Se innslag fra 21-nyhetene her

Forskeren nekter selv for fusk, men rektor Geir Ellingsrud ved Universitetet i Oslo sier til Nettavisen at de har «svært gode grunner til å mistenke at mannen har jukset i to av sine arbeider».

Avslørt av stipendiat
Det var en stipendiat ved universitetet på Ås som avslørte forskeren. Kvinnen hadde mannen som veileder ved sin doktorgrad da hun fikk mistanker.

I oppgavearbeidet hadde kvinnen mange jordprøver som skulle analyseres. Forskeren sa at han skulle ta seg av dette, siden han visste om et jordlaboratorium i Frankrike som han kunne sende prøvene til. Etter en stund kom prøvene tilbake, men kvinnen reagerte da på flere merkelige ting ved dataene.

Hun konfronterte den erfarne veilederen med dette, noe som endte med at hun fikk utdelt et nytt datasett. Det viste seg imidlertid at det fortsatt var mye som ikke kunne forklares naturlig.

Kvinnen konfronterte veilederen på nytt, noe som endte med at hun nok en gang fikk utdelt et nytt datasett. På dette tidspunktet skjønte hun at noe var alvorlig galt.

Gikk til ledelsen
- Hun gikk til lederen for instituttet og forklarte at hun ikke trodde på de analyseprøvene hun hadde fått. Lederen kontaktet meg, og vi besluttet å undersøke saken, sier rektor Knut Hove ved Universitet for miljø- og biovitenskap til Nettavisen.

Universitetsledelsen tok deretter kontakt med forskeren. Han skal blant annet ha blitt bedt om å vise dokumentasjon på at han hadde levert jordprøvene til det franske jordlaboratoriet, noe han ikke kunne. Forskeren skal ha hevdet at han hadde reist til Frankrike og overlevert prøvene personlig.

Instituttet skal også ha bedt om reisedokumentasjon og kvittering for at han hadde betalt for prøvene, noe forskeren heller ikke kunne gi.

Sa opp stillingen
Etter det Nettavisen erfarer skal det norske universitetet selv ha tatt kontakt med laboratoriet i Frankrike. Forskeren skal ha oppgitt en kontaktperson på stedet, men det viste seg at denne personen var en dataingeniør, som ikke hadde noe som helst med analysene å gjøre.

Rektor Knut Hove vil ikke uttale seg om detaljene i saken, men sier følgende:

- Vi har ikke fått noe hjelp av forskeren når det gjelder å bekrefte ektheten av dette materialet.

Etter møtet med ledelsen ble forskeren sykemeldt, og saken gikk dermed i stampe.

Etter flere måneders møtevirksomhet, og hjelp fra eksterne konsulenter, valgte universitetet på Ås å forberede oppsigelsessak mot forskeren. Han valgte da selv å si opp sin stilling.

Nettavisen har ikke lykkes med å få forskeren i tale mandag kveld.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere