RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik ble han tatt

Sist oppdatert:
FØRDE (TV 2 Nettavisen): Politiet har ikke én, men to DNA-profiler som peker i retning av at den siktede 41-åringen har drept Anne Slåtten. I dag ble han varetektsfengslet. Les hvordan politiet fant mannen.

Rettssalen var smekkfull av presse og andre tilhørere da den 41 år gamle sunnfjordingen ble fremstilt for varetektsfengsling i Sunnfjord tingrett fredag ettermiddag.

Fredag ettermiddag ble han varetektsfengslet i fire uker.

De fremmøtte kunne konstatere at den siktede mannen likner svært mye på tegningen av den såkalte «Haikeren» som politiet tidligere har offentliggjort.

Den siktede selv nekter straffskyld, men kan ikke redegjøre for hva han gjorde om morgenen søndag 6. juni i år, da Anne Slåtten ble overfalt og drept.

To DNA-profiler
I retten kom det fram at politiet har to DNA-profiler fra åstedet som peker i retning av den siktede.

Den ene profilen knytter 41-åringen til åstedet. Dette er en fullverdig DNA-profil, hvor politiet har fått match mellom siktedes spyttprøve og DNA-funn gjort på drapsstedet.

Den andre profilen som også er hentet fra åstedet er ikke fullverdig. Likevel er det også her likhetstrekk med siktedes DNA-profil, men teknikerne kan ikke utelukke at denne DNA-profilen også kan tilhøre andre personer.

Politiet opplyste i fengslingsmøtet fredag at DNA-funnene på åstedet var såkalte overflateceller.

Etter det TV 2 Nettavisen erfarer har politiet gjort funn av hudceller under Anne Slåttens negler. Etterforskerne mener Anne Slåtten kjempet en hard kamp med drapsmannen, og at hun klorte han kraftig opp og fikk hudavskrapninger fra drapsmannen under neglene sine.

Det er disse overflatecellene politiet nå skal ha funnet en DNA-match blant.

På sporet
Siden Anne Slåtten ble funnet drept i et buskas ved Angedalsvegen mandag 7. juni i år, har politiet lagt ned et stort arbeid i å kartlegge alle personer som var i Førde sentrum natt til 6. juni. Teorien var at en av disse hadde overfalt Anne Slåtten da hun var på vei til jobb om morgenen søndag 6. juni.

I august gikk politiet for første gang ut med etterlysningen den såkalte Haikeren. Mannen var da en av flere hundre som hadde vært i Førde sentrum denne kvelden, men politiet hadde ikke klart å identifisere ham.

Etterlysningen
«Rundt klokken 0600 natt til søndag gjorde et vitne som sto parkert i en bil utenfor Venecia følgende observasjon: En ukjent mann kom bort til til bilen og ba om skyss til Angedalen. Vitnet har aldri sett vedkommende tidligere til tross for at vitnet i en periode har bodd i Angedalen. Vedkommende var mellom 30 – 40 år, mørk blond, noe rufsete hår, smalt ansikt og spe bygning. Sort jakke og en skitten dongeribukse. Antakelig lokal dialekt. Vedkommende fikk ikke haik og gikk fra stedet. Han rundet hjørnet ved Førde Motorsport retning Angedalsveien. Vitnet kjørte noe senere i Angedalsveien uten å se noe til haikeren. Vi ønsker at vedkommende tar kontakt, evt. at noen som gjenkjenner mannen tar kontakt evt. noen som har tatt opp en haiker til Angedalen.»

Fikk tips
Sammen med teksten offentliggjorde politiet en tegning. Etter at denne etterlysningen gikk ut, fikk politiet inn tips om den nå siktede 41-åringen. Mannen ble kalt inn til avhør slik mange hundre personer hadde blitt før ham. Under dette avhøret avga mannen en rutinemessig spyttprøve.

Spyttprøven ble sjekket opp mot DNA-profilene funnet på åstedet. Kort tid etter har politiet fått en foreløpig tilbakemelding om at mannens DNA-profil stemte med de funnet på åstedet.

Dermed begynte politiet å fokusere etterforskningen på mannen. Personer i hans omgangskrets ble avhørt, men politiet valgte ikke å pågripe ham.

Sikker match
Først da de endelige svarene på prøvene forelå torsdag gikk politiet til pågripelse.

Nøyaktig klokken 15.59 torsdag 7. oktober ble han arrestert.

Fredag gikk politiet inn i mannens bolig, som ligger 25 kilometer utenfor Førde sentrum. Samtidig ble han fremstilt for varetektsfengsling.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere