Slik ble Norge 87.000 km² større

Foto: Junge, Heiko (Scanpix)

Tillit, stabilitet og økonomiske følger var viktig for enigheten om delelinjen.

27.04.10 18:25

Det kom fram da statsminister Jens Stoltenberg og utenriksminister Jonas Gahr Støre presenterte enigheten mellom Norge og Russland i delelinjeforhandlingene.

På Statsministerens kontor ble det påpekt at det lenge har vært et ønske om en avtale, men usikkerhet, særlig fra russisk side, har gjort at det har drøyd til presidentbesøket før delelinjens ferske gjennombrudd.

Møtet med pressen skjedde samtidig som Dmitrij Medvedev og hans følge tok turen til Gardermoen, hvor København og Danmark var neste stopp på presidentens omfattende utenlandsreise.

Aktiviteter på vent

Nå gjenstår det at avtalen blir undertegnet og så ratifisert. Stoltenberg ville ikke spekulere i når dette blir gjennomført, og planer om aktivitet får ifølge statsministeren vente til da. Men utenriksministeren legger ikke skjul på at det kan være snakk om betydelige ressurser. Etter ratifiseringen vil områdene legges inn i de eksisterende forvaltningsplanene.

- Grenselinjen er i et område som er av stor betydning for Norge. Nå har punktene som definerer linjen blitt satt, de såkalte knekklinjene, forklarte Stoltenberg under sin innledning.

Han poengterte at området som strekker seg gjennom Barentshavet og Polhavet er delt i to like deler. Avtalen bygger på og er oppført i henhold til folkeretten i disse nordområdene og det er samtidig tatt utgangspunkt i havretten.

- Løsningen er resultat av et grundig og omfattende faglig arbeid forankret i folkeretten, og er et uttrykk for den vekt Norge og Russland tillegger folkeretten som kyststater. Løsningen framstår som god og balansert og vil tjene begge land, sier statsministeren.

En tryggere grense

Dimensjonene på det omstridte området er i størrelsesorden 175.000 kvadratkilometer. Det vil si at Norge er blitt rundt 87.000 kvadratkilometer større.

Stoltenberg mener overgangen fra den såkalte gråsonen, betyr at Norge også har fått en trygg grense i Nord.

Et godt utgangspunkt, og en bro for et enda bedre samarbeid med vår nabo i øst.

Tillit og dialog på mange områder, og over lang tid, har skapt grunnlaget for tirsdagens historiske enighet.

- Det er en bred tillitsbygging som har gjort denne delelinjen en realitet, sier Stoltenberg.

40 år med forhandlinger

Den enigheten er også oppnådd og bygget på arbeid fra flere regjeringer gjennom 40 år.

I desember 2005 begynte den siste delen av forhandlingene, og de har holdt fram til dette siste statsbesøket i Oslo. Nå skal spørsmålene rundt de tekniske forholdene kvalitetssikres, og en ferdig ratifisert avtale ligger nok litt fram i tid.

Avtalen skal blant annet behandles av de to lands respektive nasjonalforsamlinger.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag