*Nettavisen* Nyheter.

Slik ble Ragnhild (15) sviktet

Foto: VIDAR LANGELAND (Bergensavisen (BA))

Til tross for flere rømminger og 13 kjente rusepisoder i april-mai, mener Barnevernet at Ragnhild var i positiv utvikling før hun døde.

03.08.10 21:00

(Bergensavisen): De siste månedene før Ragnhild døde oppsøkte hun ukentlig miljøer hvor det ble brukt rusmidler. Likevel strammet ikke barnevernet inn grepet, skriver BA.no.

Utdrag fra 15-åringens barnevernshistorikk viser et bilde av en jente som gjentatte ganger rømte fra institusjon for å ruse seg:

3. – 6. april: Uteblir fra institusjon.

8. april: Observeres ruset på skole.

8. – 9. april: Uteblir fra institusjon.

9. april: Vurderes ruset. Store pupiller. Klarer ikke fokusere skikkelig.

10. – 11. april: Uteblir fra institusjon. Vurderes ruset ved telefonkontakt.

12. april: Vurderes å være ruset på kveld.

16. april: Alkohollukt, oppspilt ved hjemkomst kveld.

17. – 18. april: Uteblir fra institusjon. Sterk unngåelsesadferd ved retur til huset etter uteblivelse. La seg svært tidlig.

20. april: Mistanke om rus ved hjemkomst klokken 0100.

24. april: Godt synlig ruset ved hjemkomst klokken 0030.

29. april: Vurderes ruset, store pupiller, noe uklart fokus.

30. april – 1. mai: Uteblir fra institusjon.

6. – 8. mai: Uteblir fra institusjon. Høres ruset ut i telefonsamtale.

7. mai: Svært ruset sovende på buss på Voss.

14. mai: Ragnhild rømmer. Institusjonen forsøker å få tak i henne, men fikk ikke kontakt. Ragnhild ble meldt savnet til politiet.

15. – 16. mai: Ragnhild oppsøker Kasa Sandsli, men da under et annet navn. Hun var svært ruset, og fikk i løpet av helgen pustestans. Jenten forlot senere institusjonen, sammen med en annen ungdom. De ble observert på Bystasjonen dagen etter av personell fra Kasa Flatøy der hun tilhørte. De klarte ikke å få med seg Ragnhild tilbake til institusjonen.

19. mai: Institusjonen mottar telefon fra en ungdom som er sammen med Ragnhild. De er på Bystasjonen, og han er svært bekymret for jenten. Ungdommen holder henne frem til personell fra institusjonen henter henne. Var tydelig ruset.

Foreslo tiltak
Etter den siste rømningsepisoden skriver barnevernet i Fana dette i et brev:

« ... på bakgrunn av den siste episoden med rømming og misbruk av rusmidler, mener barneverntjenesten at jenten vil bli vesentlig skadelidende dersom det ikke straks iverksettes tiltak».

Barnevernssjefen foreslår langvarig plassering med rusbehandling, og det er viktig at behandlingen begynner raskt.

- Positiv utvikling
Borghild Lekve, regiondirektør i Bufetat, vil ikke gå konkret inn i Ragnhilds historie. Hun understreker at hun var en jente i positiv utvikling.

Det samme sier Rolf Arne Nygård, enhetsleder på Kasa ungdomssenter.

- Jeg vil ikke kommentere enkeltepisoder, eller om vi gjorde nok for henne. Det er viktig for meg at det ikke dannes et bilde av en jente i utforbakke. De siste to månedene i hennes liv var svært fine, sier han.

Han forteller at hun var en ressurssterk jente. Ingen av de ansatte på institusjonen ville trodd at dette var utgangen på hennes liv.

- Vi er i sjokk alle sammen. Såvidt jeg vet har hun ikke stått på politiets rømningsliste i sommer. Juni og juli var et fint kapittel i hennes liv, sier Nygård.

Gjennomgang
Fungerende kommunaldirektør Magne Ervik, ønsker heller ikke å kommentere detaljer rundt 15-åringens barnevernshistorikk.

- Nå skal vi først ha en intern gjennomgang av barnevernsaken, med særlig fokus på håndteringen når jenten var savnet, både på statlig og kommunal side. Det er viktig å få en så alvorlig sak fullstendig opplyst, sier Ervik.

Han er også glad for at Fylkesmannen har besluttet å granske saken, og vil avvente konklusjonen herfra før saken kommenteres ytterligere.

Les flere nyheter fra Bergensavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.