*Nettavisen* Nyheter.

Slik blir 17. mai-været

SNART 17. MAI: Paraply eller solbriller når flaggene heises og lyden av  korpsene høres? Det er det store spørsmålet. Foto: Jens O. Kvale (SCANPIX)

Østlandet kan ha solbrillene klare, i nord må du belage deg på regn.

OSLO (NTB): Solbriller og sommervarme på Østlandet. Paraply og maks ti grader mange steder i nord. Værgudene ser ut til å dele landet i to nasjonaldagen.

Les også: Bunadbonanza og 17. mai-vorspiel

- Det ser veldig bra ut for Østlandet. Det kommer lite nedbør, hvis noe i det hele tatt. Det kan bli sol flere steder og det blir mindre skyer utover dagen, sier statsmeteorolog Nina Larsgård ved Meteorologisk institutt i Oslo til NTB.

Dermed kan det være greit med solbrillene klare allerede når flaggene heises og lyden av de tidligste korpsene høres. De mange stedene sola velger å titte fram, kan temperaturene komme opp mot behagelige 20 grader.

Fint i vest

Sørlendingene slipper trolig ikke unna skyene på grunnlovsdagen. Men mye tyder på en regnfri dag og perioder med sol. Temperaturen ser ut til å bli rundt 15 grader.

For dem som feirer nasjonaldagen på fjellet og i innlandet i Sør-Norge, ligger det også an til en 17. mai der de fleste kan la paraplyene være igjen hjemme. I vest kan det imidlertid komme en og annen dråpe tidlig på dagen. Enten man er på Dovre, i Valdres eller Hallingdal, vil det trolig være en bunadsvennlig temperatur på opp mot ti grader.

Klikk på bildet for å forstørre.

SOL OG REGN: Meteorologisk institutt la onsdag kveld ut dette nedbørskartet for Norge for nasjonaldagen. Foto: (Meteorologisk institutt)


Selv om det er varslet oppholdsvær på Vestlandet, kan det også her være en god idé å huske på paraplyen tidlig på dagen. I indre strøk er det fare for noen drypp også utover dagen.

– Sør for Stad skal det ikke komme voldsomt med nedbør. Det meste kommer om natten, og det ser ut til å bli ganske fint utpå formiddagen, sier statsmeteorolog Frode Hassel ved Værvarslinga på Vestlandet i Bergen.

En dag for tidlig

Nord for Stad sørger en passerende kaldfront for enkelte regnbyger tidlig på dagen. I de ytterste kyststrøkene av Møre og Romsdal og Trøndelag kan det bli småsurt, med liten og opp til stiv kuling. Temperaturene i vest ser ut til å ligge opp mot 14 grader.

– Vi har hatt langt dårligere vær på Vestlandet 17. mai, så dette er ikke ille. Vi skal ikke klage, fastslår Frode Hassel.

Også i Trøndelag blir det en fin lørdag, med opphold de fleste steder. De ytterste kyststrøkene og indre strøk vil imidlertid måtte tåle noen regndråper tidlig på dagen. Men dagen etter nasjonaldagen blir det mye bedre.

– 17. mai kommer én dag for tidlig. Den virkelig fine dagen kommer ikke før på søndag, med opp mot 20 grader i hele Trøndelag, sier Frode Hassel.

Regn i nord

De fleste som skal feire 17. mai i nord, har et litt mer trøstesløst vær å se fram til. Her må festkledde barn og voksne pent belage seg en god del regn, men i Finnmark ser det lysere ut enn de siste dagenes varsler har tydet på.

– I Nordland blir det stort sett regn, i Troms blir det tilskyende og etter hvert regn på formiddagen og regnbyger på ettermiddagen. I Finnmark ser det ut til å bli stort sett opphold først på dagen, og så regn fra ettermiddagen, først i vest. Det kan bli relativt fint vær i Finnmark, sier statsmeteorolog Signe Røysland Sørlie ved Værvarslingen for Nord-Norge i Tromsø til NTB.

I alle de tre nordligste fylkene ser det ut til å bli temperaturer opp mot og rundt 10 grader, riktignok noe kjøligere på Finnmarksvidda. Også nordlendingene kan se fram til betydelig høyere temperaturer og håp om solstråler dagen etter. (©NTB)

LIVESTUDIO: Følg Nettavisens værblogg for de siste oppdateringene om 17. mai-været.

HTML EMBED
(function(d, s, id) {var js,ijs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(d.getElementById(id))return;js=d.createElement(s);js.id=id;js.src="//embed.scribblelive.com/widgets/embed.js";ijs.parentNode.insertBefore(js, ijs);}(document, 'script', 'scrbbl-js'));


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.