Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik blir du kvitt den irriterende vepsen

Veps holder bestanden av mygg og fluer nede. I tillegg fungerer de som pollinatorer
Veps holder bestanden av mygg og fluer nede. I tillegg fungerer de som pollinatorer Foto: Paul Kleiven (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Det finnes midler som tar knekken på veps når den forstyrrer rundt middagsbordet.

(ANB): Når de svarte og gule hissigproppene svirrer rundt middagsbordet ute, kan stemmingen fort bli utrivelig. Heldigvis finnes det smarte løsninger når du vil bli kvitt de ubudne gjestene.

- Vil du ta enkeltveps som svirrer rundt, er en insektsspray på aerosol det beste alternativet. Sprayene kan også brukes direkte på bolet. Det beste er å gjøre dette om kvelden, etter at vepsen har trukket inn for dagen. Spray inn i åpningen og dynk bolet godt. Et jordvepsebol behandles på samme måte, sier Inger Løvaas hos Krefting til ifi.no.

Les også: Olufs vepsetriks tar internett med storm

Det finnes også vepsebolskum som gir bedre sikkerhetsmargin.

- Noe skum kan nå bolet på opptil tre meters avstand. Det skumlegger bolet, og vepsen dør samtidig som lukten av skummet vil holde andre veps borte fra å komme tilbake, forteller hun.

Vepsen bygger bolene sine både under og over bakken. Det er vanlig at de bygger i tilknytning til hus og uthus. Fritthengende bol kan bli på størrelse med en fotball hvis de får henge i fred.

Les også: Monstervepsen geithams sprer seg raskt i Norge: - Blir mer utbredt for hvert år

- Skal man fjerne et bol, er det enklest å gjøre det mens det enda er lite og antallet individer i bolet er lavt. Uansett er det lurt å ta sine forholdsregler når man skal bekjempe veps. Heldekkende klær, hansker og briller er effektivt for å beskytte seg, mener Løvaas.

Men selv om vepsen stort sett oppleves som en pest og en plage, har den en viktig rolle. Vepsen lever i stor grad av små insekter, og er med på å holde bestanden av mygg og fluer nede.

I tillegg fungerer de som pollinatorer. Bestanden når sitt maksimum på sensommeren, og i løpet av høsten dør de ut etter at hannene og de nye dronningene er klekket. Så problemet blir uansett løst når det igjen blir høst og kaldere dager. (ANB)

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!