RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik blir Jens statsminister

Statsministerens kontor har laget en egen huskeliste for regjeringsskiftet. Her kan du lese hva som skjer når Bondevik går av og Stoltenberg blir ny statsminister.

Timeplanen for regjeringsskiftet er nå i ferd med å bli spikret. Det gjenstår fortsatt noen detaljer, men TV 2 Nettavisen kan gi deg oversikten over de viktigste begivenhetene.

Timeplanen forutsetter at forhandlingene på Soria Moria mellom Aps Jens Stoltenberg, SVs Kristin Halvorsen og Sps Åsluag Haga kommer i havn som planlagt.

- Det viktigste ved et regjeringsskifte er at det skjer på en sånn måte at Norge aldri står uten regjering, understreker informasjonssjef Øivind Østang ved Statsministerens kontor.

Dette skjer fredag 14. oktober:

1. Statsminister Kjell Magne Bondevik vil be om ordet etter finanstalen 14. oktober, og orientere Stortinget om at regjeringen vil innlevere sin avskjedssøknad til Kongen i statsråd samme dag. Tidspunktet for fredagens statsråd ser ut til å bli klokken 13.00.

2. Når avskjedssøknaden er mottatt, ber Kongen den sittende regjeringen fortsette som forretningsministerium inntil ny regjering kan dannes. Kongen ber Bondevik om råd om hvem som bør overta. Bondevik peker på Jens Stoltenberg.

3. Slottet kontakter Stoltenbergs kontor på telefon og gir beskjed om at Kongen vil snakke med ham.

4. Stoltenberg blir kjørt opp til Slottet for å møte Kongen i en av Stortingets svarte biler. Stoltenberg tar på seg oppdraget fra Kongen om å danne ny regjering.

Ringer rundt
Stoltenberg vil etter å ha vært hos Kongen deretter bruke helgen på å sette sammen sin nye regjering. Etter de siste drøftinger på toppen i Ap, SV og Sp vil Stoltenberg ringe rundt til de hver og en av dem han ønsker seg inn i regjeringen og spørre dem om de vil bli statsråder.

Spekulasjoner og lekkasjer om de nye regjeringsmedlemmene vil nå skyte fart for alvor.

Mandag 17. oktober
1. Stoltenberg drar alene opp til Slottet og melder at ha er klar til å danne regjering. Han har med seg listen over statsråder, men de blir ikke utnevnt før senere.

2. Det ligger an til at Bondevik blir innvilget avskjed i statsråd klokken 11.00, samtidig som den nye regjeringen utnevnes. Det er Kongen og den avgående regjeringen som oppnevner ny regjering. Statsrådene i den nye regjeringen blir ikke tildelt departementer før senere. Vedtaket om avskjed og utnevnelse av ny regjering blir gjort gjeldende fra et senere tidspunkt samme dag.

3. Den avtroppende regjeringen reiser tilbake til regjeringskontorene for siste gang, etter å ha møtt publikum og presse på Slottsbakken.

4. Klokken 13.00 kommer hvis alt går etter planen den nye regjeringen til sitt første statsråd på Slottet. Nå blir det vedtatt hvilke statsråder som skal bestyre hvilke departementer.

5. Den nye statsministeren med statsråder møtter presse og publikum på Slottsbakken.

6. Stoltenberg, Halvorsen, Haga og de andre regjeringsmedlemmene tropper deretter opp på sine kontorer for første gang. De møter de sine avgåtte forgjengere til nøkkeloverrekkelse. Deretter forlater de tidligere regjeringsmedlemmene kontorene for siste gang.

- Spesielt
Regjeringsskiftet er spesielt også for dem som ikke er politisk ansatte, men som blir sittende igjen etter årelangt samarbeid med statsrådene og deres nærmeste medarbeidere.

- De sittende statsrådene forsvinner, og nye kommer inn på kort tid og skal ha den samme servicen som de som gikk, sier Østang.

Informasjonssjefen ved Statsministerens kontor har tidligere tatt i mot fire statsministere og er klar for den femte.

- Men den sjefen som kommer til oss nå er ikke ny, fastslår Østang.

Statsministerens kontor har laget en egen huskeliste for regjeringsskiftet, der du kan lese flere detaljer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere