*Nettavisen* Nyheter.

Slik blir påsketrafikken

Tog eller bil? Når blir det endeløse køer? Og er det flere billetter igjen på påsketogene? Svarene får du her.

12.03.08 14:06

(iOslo.no) NSB tar sine forhåndsregler i påsketrafikken og har 23.300 ekstra seter på påsketogene.

Både på Bergensbanen, Sørlandsbanen, Dovrebanen, Nordlandsbanen og Rørosbanen har NSB satt inn ekstra kapasitet for å dekke etterspørselen.

- Hvis man er fleksibel på avreisetidspunkt er det fremdeles ledige billetter igjen på alle dager i påsken, opplyser informasjonssjef i NSB, Åge-Christoffer Lundeby til iOslo.no.

Her er det ledig
Ifølge Lundeby blir de store utfartsdagene for togtrafikken fredag 14. mars og lørdag 15. mars, men også onsdag 19. mars.

- Enkelte må vel jobbe de tre første dagene i neste uke, men aller størst trykk vil vi få nå på fredag, forteller han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Vidar Knai / SCANPIX

Totalt kjøres det fem ekstratog i påsken 2008 på Bergensbanen, og på NSB Regiontog på den samme strekningen er det satt opp 9.400 ekstraplasser i påsken. På Sørlandsbanen er det satt opp 2.200 ekstraseter på regiontoget, mens Dovrebanen også øker kapasiteten betraktelig. De mest populære avgangene dobler kapasiteten til 400 seter per avgang, og drøyt 2.800 ekstra seter blir satt opp i påsken mellom Oslo og Trondheim.

Totalt blir det satt opp 6.200 ekstraplasser på NSBs Regiontog på Nordlandsbanen, mens 2.700 ekstraseter blir satt opp på regiontoget mellom Hamar og Røros.

Dropp forbikjøringen
Statens vegvesen og Politiet oppfordrer påsketurister på fire hjul til å følge køen for å unngå farlige situasjoner - det er nemlig lite å vinne på å bryte ut av de lange køene.

- Fra Oslo til Hemsedal er det 218 kilometer. Hvis man følger køen som går i om lag 70 km/t, bruker man så vidt over tre timer på turen. Hvis du derimot presser deg fram og kjører forbi ved en hver anledning kan du øke gjennomsnittsfarten noe, men i virkeligheten er fartsøkningen og tidsbesparelsen svært liten. Derfor setter vi nå fokus på hvor lite det er å vinne på å bryte ut av køen i påsketrafikken, sier Finn Harald Amundsen i Statens vegvesen.

Lite å spare
For hver kilometer i timen du klarer å øke gjennomsnittsfarten sparer du på strekningen Oslo - Hemsedal i underkant av tre minutter, ifølge Statens vegvesen.

- Førere som holder mindre enn to sekunds avstand til bilen foran har vesentlig høyere ulykkesrisiko enn andre. Dessuten er grove fartsovertredelser forbundet med kraftig økning i ulykkesrisikoen, forteller Amundsen videre.

Dersom du vil prøve en annen rute på veien til påskefjellet for å slippe unna de verste køene, har Statens vegvesen satt opp alternative og tidsbesparende veiruter her.

Mye ulykker i påsken
De store utfartsdagene for Statens vegvesen er fredag før palmehelgen og mandag pluss onsdag i selve påskeuken. Da kommer det til å bli lange køer på enkelte strekninger - noe som også vises i statistikken over trafikkulykker med personskader.

- I snitt har det de siste årene vært rundt 20 ulykker med personskade fredag før påske og nesten tilsvarende tall på påfølgende mandag og onsdag. Også når folk reiser hjem - på påskeaften og 1. påskedag har det i snitt vært om lag 16 ulykker hver dag, forklarer Amundsen.

Hordaland og fylkene på Østlandet har flest ulykker, men der er også ut- og innfarten størst.

- De fleste ulykkene i påsken er utforkjøringsulykker. Forbikjøringer fører ofte til påkjøring bakfra eller utforkjøring. Mange kjører på veger de ikke er vant til å kjøre, noe som gjør forbikjøringer ekstra farlig. I tillegg skaper forbikjøringer i tett trafikk lett mange farlige situasjoner, opplyser han.

Les flere nyheter på iOslo.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.