*Nettavisen* Nyheter.

Slik drev de «A/S Narko-transport»

Det nederlandske transportfirmaet smuglet over to tonn hasj til Norge i ombygde lastebiler.

05.02.08 10:28

(iOslo.no) Torsdag møter en 28 år gammel nederlender i Oslo tingrett, tiltalt for å ha smuglet enorme 2275 kilo hasj til Norge i løpet av et knapt halvår. Politiet avslørte transportvirksomheten under aksjonen «Broken Lorry».

- Under denne opprullingen kom vi over fire nettverk, og to av disse mener vi er svært omfattende - blant annet dette transportnettverket, sier statsadvokat Jan F. Glent ved Det nasjonale statsadvokatembetet til iOslo.no.

Klikk på bildet for å forstørre.

SPESIALBYGD: Det nederlanske transportfirmaet bygde om lastebilene sine slik at de kunne gjemme narkotikaen. Foto: Politiet

Drev stort innen narkotransport
Den 28 år gamle sjåføren, som ble pågrepet den 8. juni 2006, har lagt kortene på bordet og tilstått virksomheten. Samtidig har han gitt politiet vesentlige opplysninger også om andre i nettverket. Politiet vil påstå en straff på åtte års fengsel for mannen, noe som er en betydelig rabatt.

Det nederlandske transportfirmaet begynte som et helt vanlig transportselskap - men tok etter hvert på seg litt mer spesielle «oppdrag».

- De drev delvis legalt, men etter hvert gjorde de det også stort på frakt av narkotika. De bygget også om trailerne, slik at de kunne skjule narkotikaen, forteller Glent.

Dyre - men gode
Ifølge statsadvokaten ble transportselskapet ansett for å være «dyrt, men godt», av folk som skulle ha transportert narkotika.

- Det ble regnet for å være sikkert å bruke dette selskapet. De var dyktige i måten de skjulte narkotikaen på, og måten de håndterte kontakten med mottakerne av stoffet. Blant annet var de forsiktige med å prate i telefon. De tok heller en lang flyreise, enn å bruke telefoner, sier Glent.

Sjåføren som nå skal få sin straff fikk også godt betalt.

- Han har oppgitt at han fikk 8000 Euro (rundt 64.000 kroner) per tur. Vi har tatt forbehold om inndragning av 576.000 kroner, som han har tjent på turene, sier Glent.

43 personer siktet
Til sammen er 43 personer nå siktet i hele «Broken Lorry»-komplekset.

- Sakene mot disse personene vil pågå til langt ut i 2009. En rekke personer er allerede domfelte, men bare et fåtalla av dommene er rettskraftige, sier statsadvokaten til iOslo.no.

Politiet mener også det nederlandske transportfirmaet har fraktet narkotika til Sverige og Danmark.

- Vi har valgt å fokusere på de norske innførslene, opplyser statsadvokaten.

Les flere saker fra iOslo.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag