RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Scanpix

Slik er Frps marerittår

Sist oppdatert:
Skandalene og kritikken har kommet på løpende bånd. Her får du oversikten.

21. mars: Dette blir starten på Frps marerittår. I hovedrollen står Frps ordførerkandidat i Stavanger, Trond Birkedal. Han blir pågrepet, siktet for å ha filmet en naken mann i dusjen hjemme i sitt eget hus.

Etter hvert som dagene går blir saken bare større og større, skandalen likeså. Flere ofre melder seg og det hele blir bare enda pinligere for Norges nest største parti.

24. mars: Partileder Siv Jensen snakker ut for første gang om Birkedal-saken i en felles pressekonferanse på Stortinget. Hun er sinna, og går i strupen på norsk presse. Hun mener pressen bidrar til å spre rykter, ikke trår varsomt og driver med forhåndsdømming.

- Det er veldig lett å fremsette rykter og påstander om andre personer. Noen ganger er de veldig alvorlige og må ettergås, og andre ganger er de ikke det. Det vet dere utmerket godt. Derfor er det viktig for oss å opptre ryddig og ikke minst verne dem som er berørt, sier Frp-lederen.

Nestleder Per Sandberg er også med på pressekonferansen med Siv.

- Det dere gjør er å grafse. Dere har dømt allerede, sier Sandberg.

25. mars: Politiske kommentatorer, bloggere og twitrere kritiserer Frp-ledelsen for dårlig håndtering av Birkedal-saken. Særlig er det stabssjef Geir Mo som får gjennomgå.

3. juni: Det går mot valgkamp og Siv Jensen ligger med brukket rygg på sykehus etter å ha falt under en båttur i Oslofjorden. Det går heldigvis ikke lang tid før partilederen er på beina igjen.

- Det måtte altså en fisk til for å stoppe meg, men jeg er tilbake fortere enn dere aner, sier Siv Jensen i en uttalelse.

12. august: Carl I. Hagen uttaler at han ikke liker politiets omfattende ressursbruk i terrorsaken, noe han får krass kritikk for.

- Jeg setter et spørsmålstegn ved om man nå i lang tid skal bruke 100 politifolk til å etterforske en oppklart kriminell handling, når det er massevis av kriminalitet som blir henlagt, begrunnet med mangel på ressurser, sier Hagen.

- Jeg synes faktisk at denne rettssaken mot terroristen burde kunne gjennomføres i slutten av oktober eller begynnelsen av november. Få det lagt bak oss! En eller to ukers rettssak hadde holdt, sier Hagen til Nettavisen.

12. september: Etter mye krangling om Carl I. Hagens rolle i valgkampen, gjør Frp gjør et skuffende kommunevalg. I storbyene blir partiet knust. På landsbasis går Frp tilbake med 5,6 prosentpoeng i kommunevalget, og 11,2 prosentpoeng i fylkestingsvalget. Siv Jensen er ikke helt fornøyd.

- Jeg er ikke fornøyd med dette valgresultatet, men jeg mener likevel at med tanke på alt det vi har vært igjennom, så er det et meget anstendig resultat, sier partileder Siv Jensen.

21. september: Avslørt: Frps stortingsrepresentant Bård Hoksrud reiser til Riga sammen med tre Fpu-ere. På turen svipper Hoksrud innom et bordell og kjøper sex av en prostituert - med TV 2 luskende i buskende. Siv, Carl og de andre Frp-toppene blir forbannet og Hoksrud trekker seg fra alle tillitsverv. Gutteturen til Riga blir den nest mest omtalte skandalen i 2011.

- Jeg ønsker selvsagt at partiet skal bli minst mulig skadelidende for noe usedvanlig dumt jeg gjorde på min fritid. Jeg er nå også kjent med at politiet ønsker å opprette en sak, og trekker meg derfor umiddelbart fra alle mine tillitsverv i både gruppen og partiet, skriver Hoksrud i en pressemelding dagen derpå.

Carl I. Hagen er rasende: - Jeg er bare trist, utrolig trist. Samtidig som jeg er forbanna over handlingen hans og tenker «hvordan kunne du gjøre dette», tenker jeg også at det er synd på Bård og familien hans, sier han til Nettavisen.

Dagen etter avsløringen kommer fotballstjernen John Carew med en skikkelig kraftsalve på Twitter, og den blir absolutt ikke forbigått:

- Frp bør krype ut av rottehullet sitt i skam, skriver Carew.

4. oktober: I en spørreundersøkelse gjennomført av TNS Gallup for TV 2, mener hver fjerde Frp-velger at partileder Siv Jensen må gå etter alle skandalene.

- Jeg vil gjerne snu det rundt og si at tre av fire faktisk er fornøyd. Det gleder meg med tanke på det bratte året Fremskrittspartiet har hatt. For meg handler lederskap om de gode dagene, men også om de krevende dagene, sier hun i kommentar.

16. november: Frp-veteranen Carl I. Hagen får ikke plass i Nobelkomiteen og trekker seg som partiets eldregeneral, samtidig som han tar et bittert oppgjør med Siv Jensen gjennom et fem sider langt brev. Eli Hagen hopper inn i debatten, og uttaler:

- Jeg synes synd på Carl: Han er bitter og lei seg og har grått mye. Vrakingen er dårlig gjort mot Carl.

21. november: Bystyrerepresentanten for Kristiansand Frp anmelder stortingsrepresentant Henning Skumsvoll (Frp) fra Vest-Agder for seksuelle overgrep.

Helland anmelder sin partikollega for tre tilfeller av sextrakassering i 2008 og 2009. To av tilfellene skal ha skjedd på Farsund Fjordhotell - og ett på Frps landsmøte i 2009.

Skumsvoll avviser anklagene og hans advokat, Andreas Bjørn Salvesen, mener Helland er ute etter penger, og kaller saken «sjikanerende pengeutpressing».

Tre dager etter at anmeldelsen ble levert, beslutter politiet å henlegge saken, fordi de mener det ikke er snakk om noen voldtekt .

Vest-Agders stortingsrepresentant Henning Skumsvoll (Frp) anklages for sex-trakassering av Frps bystyrerepresentant Beate Helland i Kristiansand.

23. november: Nestleder Per Sandberg står på talerstolen i Stortinget og sier følgende: «La meg først slå fast at det er ingen som prøver å spille noe offer her. Hvis det er noen som prøver å spille offer etter 22. juli, så er det til de grader Arbeiderpartiet. Og det bør dem også gjøre, for de var et av de store ofrene. Det har tydeligvis Arbeiderpartiet lagt en strategi på, å videreføre denne debatten gjennom å angripe Fremskrittspartiet».

Uttalelsen kommer under en replikkveksling mellom Sandberg og utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Flere Ap-representanter forlot så salen oppløst i tårer. Det ble det selvsagt rabalder av.

Rett etter spørretimen i Stortinget legger Per Sandberg seg flat og beklager det hele. Etterpå kommer også Siv Jensen haltende etter for å beklage. I mellomtiden har hun skrevet et beklagelsesbrev til Arbeiderpartiet der hun unnskylder seg.

- Selv med verdens beste intensjoner kan tungen glippe noen ganger, sier Frp-leder Siv Jensen til Nettavisen.

23. november: Det siste punktet er verken en skandale eller kritikk, men dagen etter den uheldige uttalelsen fra Sandberg på Stortinget, gjester Siv Jensen Dagsrevyen-studioet for å snakke om årets mange mareritt. Hun ser tilsynelatende ut til fortsatt å ha pågangsmot.

- Det å være Frp-leder er faktisk et privilegium, enten det går i motgang eller medvind. Men ja, det har vært et vanskelig år med mye negativt fokus og lite politikk. Men dere skal huske det, jeg og alle andre folkevalgte i Frp går på jobben hver eneste dag med én eneste målsetting; å gjøre dette samfunnet til et enda bedre sted, sier Siv Jensen.

Fortsatt gjenstår det 27 dager igjen av 2011...

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere