*Nettavisen* Nyheter.

Slik får de gutta til å kjøre pent

Foto: (Scanpix)

- Unge menn tar risker i trafikken for å imponere, hevder UP. Les om politiets nye taktikk.

07.06.07 12:13

(iBergen.no) : Unge menn dominerer stort på døds- og ulykkesstatistikken i trafikken. Av totalt 242 trafikkdrepte i 2006, var hele 42 i aldersgruppen 18-25. 227 i samme aldersgruppe ble alvorlig skadd, i begge tilfeller hovedsakelig menn.

Politiet og Vegvesenet har flere ganger prøvd med kampanjer retter mot denne gruppen, for å få unge menn til å oppføre seg bedre i trafikken og kjøre mer fornuftig. Men til liten nytte.

Suksess for «Sei ifrå»
– Dette er en gruppe som er svært vanskelig å nå med holdningskampanjer. Tid for ettertanke kommer ofte først når blomstene ligger i veikanten, sier sjefen for Utrykningspolitiet (UP), Odd Reidar Humlegård, til iBergen.no.

En kampanje som derimot har nyttet, er Vegvesenets «Sei ifrå»-aksjon, som oppfordrer passasjerer til å si i fra til sjåføren dersom de reagerer på grisekjøring. Denne har slått godt an hos de unge, og spesielt blant jentene. Humlegård sier til iBergen.no at de gode resultatene i denne kampanjen trolig vil føre til at Politiet og andre instanser i tiden fremover vil fokusere mer på å nå jentene med det holdninsskapende arbeidet i trafikken.

– Når jentene sier i fra, hører guttene etter. Det er dessverre ikke til å komme fra at guttene kjører hardt og tar risker for å imponere, sier Humlegård.

- Gutter er uimottakelige
Trygg Trafikk har kommet til samme konklusjon, og lanserer til høsten «Jentenes trafikkaksjon», som skal oppfordre jenter til å påvirke guttene.

– Guttene er uimottakelige for info om trafikksikkerhet når det kommer fra oss, politiet eller Statens Vegvesen. Det eneste de bryr seg om, er hva jentene i omgangskretsen mener om dem. Mange tror at jentene blir imponert når de kjører fort og tar sjanser, men det er ikke riktig, sier kommunikasjonssjef Kristin Øyen i Trygg Trafikk til iBergen.no.

Les flere nyheter på www.iBergen.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.