RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Norsk Luftambulanse.

Slik får du en trygg påske

Sist oppdatert:
Dette må du vite for å gjøre påsken trygg for deg og dine nærmeste.

Hva gjør du hvis du er først tilstede ved en trafikkylukke? Eller hvis du havner i et snøskred? Hva med fjellvettreglene og livredning.

Norsk Luftambulanse gir deg rådene og kunnskapen du trenger for å gjøre påsken trygg.

Forholdsreglene
­ Landets hjelpemannskaper hjelper folk som får problemer av ulike slag i påsken. Det er allikevel viktig at folk tar de nødvendige forholdsreglene for en tryggest mulig påskefeiring, sier generalsekretær Steinar Sørlie i Stiftelsen Norsk Luftambulanse i en pressemelding.

Pakk bilen forsvarlig
Tusenvis av biler er på vei til og fra fjellet på vinterglatte veier i påsken, de fleste av dem er fullastet med bagasje.

­ Veien til en trygg påske starter allerede før du drar hjemmefra. Det er viktig å pakke bilen på en forsvarlig måte, for løs bagasje kan gjøre stor skade, sier Sørlie.

Hovedprinsippet er å laste store tunge ting lavt i bagasjerommet, helst inntil ryggen på baksetet. På den måten gjør de minst skade ved en eventuell bråbrems. Løse gjenstander på hattehylla eller i setet kan komme som et prosjektil i en voldsom bråstopp. Sørg for at det ikke ligger ting og slenger usikret rundt i bilen.

Mange kan også la seg friste til å legge mye av bagasjen i skiboksen på taket. Det kan være farlig.

­ Skiboksen er dimensjonert til å ha ski i. Alle skibokser har en grense for hvor mye vekt du kan laste i den, og den bør ikke overskrides. Man skal heller ikke glemme at kjøreegenskapene i bilen forandrer seg ved tung last, sier Sørlie.

Når ulykken er ute
Opplever du å komme først til en trafikkulykke er det viktig at du vet hva du skal gjøre.

- En trafikkulykke kan virke svært skremmende på en som ikke er vant til det, men det er likevel veldig viktig at du våger å gjøre en innsats i en slik situasjon. Forskning viser at mange liv kunne vært reddet hvis førstemann på skadestedet hadde gjort en innsats, sier Sørlie.

Det aller første du må gjøre er å sikre stedet skikkelig så det ikke skjer nye ulykker. Det betyr at du må skru på varselblinkene på bilen din, ta på deg refleksvest og sette ut varseltrekant. Deretter må du varsle om ulykken og tilkalle hjelp ved å ringe 113.

- Etter at du har sikret stedet og tilkalt hjelp sjekker du tilstanden for dem som er direkte innblandet i ulykken. Det aller viktigste er å sørge for at de puster skikkelig. Bevisstløse personer kan få ufrie luftveier ved at hodet faller framover, sier han.

Ved å bøye hodet tilbake i normalstilling eller litt bakover bidrar du til at pasienten får puste. Hvis det er mulig bør du også forsøke å stanse store blødninger, gjerne ved å legge trykk på stedet.

Lær fjellvettreglene
Hert år er det leteaksjoner etter folk som går seg bort i fjellet. Dette kunne vært unngått dersom flere hadde lært og fulgt fjellvettreglene.

- Det er veldig positivt at så mange vil ut på fjellet og ut i naturen i påsken, men det er viktig at man samtidig har respekt for fjellet og forbereder fjellturen godt, sier Sørlie.

Nøkkelen til en trygg fjelltur er for det første å holde seg orientert om hvor man til enhver tid befinner seg, og dernest sørge for å være i stand til å kunne takle uventet uvær.

Her er de fullstendige fjellvettreglene (Kilde: Den Norske Turforening).

Tatt av snøen
Hvis du kjenner området du ferdes i godt minsker det risikoen for å bli tatt av snøskred.

- Lær deg derfor å kjenne området du skal ferdes i og forhør deg med lokalkjente om snøskredfaren. Unngå bratte områder hvis du er i tvil, sier han.

Skulle du være så uheldig at du blir utsatt for et skred bør du forsøke å holde armene foran ansiktet. På den måten kan du skaffe deg litt luft. Deretter bør du forsøke å frigjøre deg fra ski eller brett.

Blir du vitne til at noen andre blir tatt av snøskred skal du først varsle redningstjenesten. Neste skritt er å merke deg hvor du sist så den som ble dratt med av skredet. Det øker sjansen for å finne vedkommende etterpå.

Enkelte oppsøker risikoområder, og ski- og brettkjørere har ofte forkjærlighet for bratte, spennende traseer i uberørt dypsnø. For disse bør søkestang, spade og eventuelt elektronisk søkeutstyr bør være tilgjengelig. Husk å sette søkeutstyret på «send» når du kjører.

Hjertestans
Symptomer på hjertesykdom kan være trykkende eller sviende smerter i brystet. Smertene kan stråle ut til både hals, skuldre og venstre arm. Smerter er gjerne ledsaget av kraftløshet og kvalme. I slike tilfeller skal man ta det med ro, og varsle 113. Målet er å unngå økt fysisk belastning som kan forverre situasjonen, og det er ingen god ide å legge ut på ski for å komme til hjelp.

­ I enkelte tilfeller kan hjertet stoppe. Hjertestans er en fryktet forverring av annen hjertesykdom. Er du vitne til at noen blir livløse skal du starte med hjerte- OG lungeredning. Gi 30 hjertekompresjoner og to innblåsninger inntil hjelp kommer, sier Sørlie.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere