RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik får Oslo rent badevann

Sist oppdatert:
«Midgardsormen» til en halv milliard skal stoppe kloakk fra å renne ut i Oslofjorden.

(iOslo.no) I forbindelse med Bjørvika-utbyggingen skal det også lages en badestrand ved Sørenga-utstikkeren. Problemet er bare at det kan bli farlig å bade utenfor stranden mange ganger i året - på grunn av kloakkutslipp fra Akerselva.

Hver gang det regner mye og intenst - og det har det har det gjort ofte de siste årene - renner det kloakk rett ut i elva, noe som fører til at tarmbakterier føres med vannet ut i Oslofjorden. Ifølge Vann- og avløpsetaten har dette skjedd 30-40 ganger de siste to årene.

Her ser du tegningen av kjempeprosjektet «Midgardsormen» i større skala.

- Norges utstillingsvindu
Kjempeprosjektet «Midgardsormen» kan gjøre badestrendene helt sikre - om politikerne gjennomfører prosjektet. Det er Kjell Harald Kopseng, som også er prosjektleder for Bjørvika-utbyggingen, som står bak planene om en gigantisk kloakktunnel under Oslo by.

- Når vi nå bygger ut hele Bjørvika-området, vil det være lite tilfredsstillende om vi ikke gjør noe med kloakkproblemet. Konsekvensen vil være ustabil badevannskvalitet. De to siste årene har dette skjedd hyppigere på grunn av mer intenst regn, sier Kopseng.

Navnet «Midgardsormen» spiller på at kloakktunnelen blant annet vil gå under det historiske området i Middelalderparken.

- Pinlig
Miljø- og samferdselsbyråd Peter N. Myhre opplyser at gigantprosjektet nå er lagt inn i budsjettet for Oslo kommune.

- Ingenting kan hindre dette i å bli en realitet. Prosjektet er grundig planlagt og pengene har vi. Det er bare å gå inn gang, sier Myhre til iOslo.no.

Han mener det vil være tull å lage nye badestrender i Bjørvika, dersom man ikke samtidig lager «Midgardsormen».

- Det vil være pinlig å ta i bruk Bjørvika og en badestrand under de forholdene som vi så for oss – at man her kunne få overløp 30-50 ganger i året og en elendig vannkvalitet. Dette er en type forurensing man både ser og lukter, sier han.

15-20 meter under havet
Selve tunnelen vil være to kilometer lang, og ha et tverrsnitt på 25 kvadratmeter. Den skal sprenges ut 15-20 meter under havnivået, og rørene skal presses fram i løsmassene. Selve tunnelen vil romme 50.000 kubikkmeter kloakk. Dette skal transporteres til Bekkelagsbassenget, hvor det blir renset.

- Med denne løsningen får man ikke lenger kloakkutslipp i det indre havnebassenget. Det handler om hva som kommer ut av elva ved Norges nye utstillingsvindu - Operaen, mener Kopseng.

Det er rundt 35 steder i nedre del av Akerselva at kloakk renner rett ut ved regnskyll. Konsekvensene av dette er vondt lukt, og at toalettpapir og annet søppel flyter nedover elva. Dette vil komme rett ut ved Operaen, hvor det blant annet skal lages en badestrand.

- «Midgardsormen» vil samle opp denne kloakken, og transportere den til renseanlegget, sier prosjektlederen.

Kort tid
For at kloakktunnelen skal bli en realitet, må den være ferdig innen 2010.

- Hvis ikke, vil byggingen komme i konflikt med utbyggingen av sentrale deler av Bjørvika, sier Kopseng.

«Midgardsormen» vil begynne under Kuba på Grünerløkka, og bukte seg nedover under elva til Grønland. Deretter vil den gå i en rett linje under grunnen fra Gamlebyen og til Bekkelaget renseanlegg ved foten av Ekeberg-skrenten. Der vil vannet bli renset og gå videre ut i Oslofjorden.

Les flere nyheter på iOslo.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere