*Nettavisen* Nyheter.

Slik fikser du ditt kreftfarlige hus

Foto: Christian Bakken (Nettavisen)

Flere hundre tusen nordmenn bor i boliger som kan gi dem lungekreft. Sjekk her hva du kan gjøre med radongassen.

28.01.08 14:45

Radongass i norske hjem forårsaker kreft. Statens strålevern mener det er rundt 175.000 boliger i Norge med en radonkonsentrasjon som overstiger den kritiske grensen (200 becquerel per kubikkmeter). Bare 8000 av disse boligene er identifisert. Svært mange nordmenn er dermed utsatt uten å vite det.

Les også: Mange bor i strålinsgfeller

- Radon er skadelig også ved lavere konsentrasjoner, men risikoen for lungekreft øker jo høyere radonkonsentrasjonen er. For å redusere risikoen for lungekreft, er det derfor ønskelig å få radonkonsentrasjonen så lav som mulig, og ikke bare under grensen. Vi ønsker generelt at folk skal ha så lav radonkonsentrasjon som mulig i husene, og utbedringer gir veldig god effekt, sier Anne Liv Rudjord i Statens strålevern i Vi i villa.

Les mer om eiendom i Nettavisen

Enkle løsninger

For eksisterende boliger anbefaler Statens strålevern å utføre radonforebyggende tiltak. Tiltak kan noen ganger være så enkle som å rengjøre alle husets ventiler, og sikre god nok ventilasjon i boligen. I andre tilfeller kreves det tetting av rørgjennomføringer eller andre utettheter mot byggegrunnen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Vi i villa)

I noen boliger er det behov for mer omfattende tiltak, som for eksempel å sette inn et avsug under byggesålen. Dette senker trykket under bygningen, og hindrer radon i trenge inn i boligen.

Søk profesjonell hjelp

Ved nivåer over den kritiske grensen på 200 becquerel , bør tiltak gjennomføres inntil problemet er løst. Strålevernet anbefaler at folk søker profesjonell rådgivning. Rådgivere kan finne årsaken til radonproblemet, og foreslå gode, effektive løsninger.

- Kostnadene for utbedring kan variere mye, men jeg vil tro det dreier seg om i størrelsesorden 10.000 - 20.000 kroner, men vi kjenner til tiltak som er blitt dyrere enn det, sier Rudjord.

Forebygg i nybygg

De som skal bygge seg nytt hus, har alle muligheter til å gjennomføre forebyggende tiltak.

- Det er både enklere og billigere enn å ta det i etterkant. De to mest relevante tiltakene er å skape lufttetthet mot bakkenivå, eller å ventilere grunnen under konstruksjonen, for å motvirke trykkdrevet radoninnstrømming i huset. Sistnevnte er både det beste og mest lønnsomme, og det første tiltaket forsterker effekten av det andre, forteller Rudjord.

Det er viktig å måle radonnivået etter å ha utført tiltak. Ideelt sett ønsker man at radonnivået kommer langt under tiltaksnivået etter at tiltaket er utført.

Les mer i Vi i villa:

Mål radonnivået i boligen din

Fakta om radon

Radonsikring av boliger

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag