RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik forsvant Nokas-pengene

Sist oppdatert:
Ransmiljøet i Oslo visste om Christer Tromsdals rolle som politiagent. Slik skal de ha lurt politiet og fått Nokas-millioner ut av landet.

TV 2 Nettavisen kan avsløre at ransmiljøet i Oslo i flere måneder var kjent med Christer Tromsdals rolle som politiagent i Nokas-saken. Mens politiet fotfulgte Tromsdal, skal pengene ha blitt ført ut av landet på andre måter.

Etter Brennpunkt-dokumentaren gikk Tromsdal kraftig ut mot NRK og hevdet at hans liv er i fare etter at kanalen valgte å trosse namsretten, og likevel sende programmet. Han lever nå i skjul med politibeskyttelse.

Førte politiet bak lyset
Men etter det TV 2 Nettavisen får opplyst fra flere kilder, har Tromsdal spilt en dobbeltrolle. Han tok selv kontakt med NRK for å bidra til at det ble laget en dokumentar om hans politiagent-oppdrag. Men han fortalte aldri politiet om dette.

I tillegg skal han ha bidratt til at politiet ble ført bak lyset.

Ifølge Brennpunkt-dokumentaren onsdag startet saken med at en torpedo tok kontakt med Christer Tromsdal i mai i fjor, kun en måned etter Nokas-ranet.

Han opplyste at personer i det kriminelle miljøet i Oslo hadde behov for å hvitvaske store pengesummer. Ifølge Brennpunkt, og Christer Tromsdal, førte dette til at Tromsdal kontaktet politiet og ble politiagent.

- Løy om Halimi
Operasjonen ledet både politiet og NRK til Liechtenstein hvor pengene skulle overføres. På vei sydover i Europa hevder Tromsdal i Brennpunkt-intervjuet at han møtte den Nokas-tiltalte Ridvan Halimi. Dette tilbakeviser han nå i flere aviser.

- Jeg løy for å gjøre meg mest mulig interessant for politiet, sier Tromsdal til Aftenposten.

Tromsdal forteller i dokumentaren at hvitvaskingsoperasjonen måtte utsettes og utsettes som følge av at ransmiljøet ønsket en test av systemet før pengene skulle overføres. Det klarte ikke Tromsdal eller politiet å gjennomføre.

- Skutt i benet
Tromsdal ble ifølge seg selv mer og mer redd, og fryktet at ransmiljøet skulle oppdage dobbeltrollen hans. Den 7. desember ble Christer Tromsdal skutt i benet utenfor Frogner kirke i Oslo. Ifølge NRKs dokumentar var det torpedoen som formidlet hvitvaskingsoperasjonen som løsnet skuddet.

Etter dette ble operasjonen skrinlagt, og Tromsdals rolle som politiagent var over.

Iscenesatte skudd?
Flere kilder har opplyst til TV 2 Nettavisen at både torpedoen og Tromsdal skal ha fortalt flere personer at det var finansakrobaten selv som ba torpedoen skyte ham i benet.

Torpedoen sier følgende gjennom sin advokat John Kristian Elden:

«Han ønsker ikke å kommentere dette på annen måte enn at han svært lenge har visst at Tromsdal hadde en avtale med politiet og at Tromsdal ville bløffe politiet slik han nå har innrømmet, for selv å slippe straff. Politiet er svært ukritisk til kilder og metoder i denne saken».

Ifølge Elden fikk han disse opplysningene fra torpedoen i god tid før båtsertifikatsaken med Kjell Inge Røkke startet i vår.

- Det var derfor den samme problemstillingen ble reist der, sier Elden.

- Overførte penger andre veier
Også i Røkke-saken spilte Christer Tromsdal en sentral rolle. Kjell Inge Røkke ble i tingretten dømt for å ha smurt en offentlig tjenestemann for å skaffe seg et båtsertifikat uten å ha gjennomført de nødvendige prøvene.

Under rettssaken mot Røkke ble Tromsdal trukket frem som en av de sentrale kildene til journalistene i Dagens Næringsliv som blåste saken. Etterhvert ble det klart at Tromsdal kunne ha iscenesatt hele sertifikat-saken. Tromsdal havnet derimot aldri i vitneboksen og denne påstanden ble aldri bevist.

En kilde som står Tromsdal nær opplyser at han skal ha overhørt Christer Tromsdal snakke med personer i ransmiljøet om sin politiagent-rolle. Dette skal ha skjedd på et forholdsvis tidlig tidspunkt i saken.

Flere kilder opplyser overfor TV 2 Nettavisen at ransmiljøet på Østlandet valgte å bruke den situasjonen som hadde oppstått til fordel for seg selv.

- Gjennom å være informert om politiets bevegelser, kunne de sørge for at pengene forsvant ut av landet andre veier, sier en kilde i miljøet.

Dette betyr at også politiet er blitt lurt trill rundt i denne saken.

Politiet tilbakeviser
Det har ikke lyktes TV 2 Nettavisen å få en kommentar fra Tromsdal om saken. Hans advokat, Morten Kjensli, sier imidlertid at opplysningene om at Tromsdal selv informerte ransmiljøet om sin politiagent-rolle er helt ukjent for ham.

- Og jeg er helt sikker på at han vil bestride at han selv ba torpedoen om å skyte ham i benet. Dette høres ut som science fiction for meg, sier Kjensli til TV 2 Nettavisen.

Politimesteren i Rogaland, Olav Sønderland, er den som er pekt ut til å være talsmann i Tromsdal-saken, men han var i torsdag utilgjengelig for pressen.

En sentral politikilde som ønsker å være anonym sier til TV 2 Nettavisen politiet ikke har informasjon som tyder på at ransmiljøet visste om Tromsdals politiagent-rolle. Han tilbakeviser også at ranerne brukte politiets fokus på Tromsdal som avledningsmanøver for å lure Nokas-millioner ut av landet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere