RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik har de brukt Opera-milliardene

Sist oppdatert:
Tilfeldigheter er et fremmedord på den nye operaen. Se bildene og syng ut.

(iOslo.no) Gulvet som skal legges i en av de fem ballettsalene er allerede prøvedanset, marmortaket på 38.000 stein er så og si ferdig og innendørs ser vi tydelig konturene av det som skal bli den nye storstuen til hovedstaden.

Hva synes du om den nye operaen? Se bildene og si din mening nederst i saken.

Eik på vegg, marmor på tak
Det nye siden den forrige omvisingen er også at en nå tydelig kan se hvordan arkitekturen skal se ut i foajeen. Spillveggen i eik som skal forestille barken på et tre, er kommet på plass. På vei opp til selve salen kan en se det som skal forestille veden spille seg på panelveggene. Trappen opp til salen går med andre ord mellom barken og veden...

Trearbeid skal også gå igjen inne i selve hovedsalen. Her blir den akustiske demperen i taket og balkongforkantene laget i eik behandlet med ammoniakk for å få en mørkere farge. Prosjektgruppen måtte inn i tøffe forhandlinger om hvem som skulle levere tre-arbeidene, men landet til slutt på vestlandske Djupevåg båtbyggeri i Norheimsund fremfor utenlandske interessenter.

Et imponerende skue ble det også da vi fikk komme opp på taket. Taksteinen, som her er tykke marmorplater - var lagt i kunstneriske mønster og er en vesentlig del av utsmykkingen av bygget.

- Taket kommer til å være åpent for folk om sommeren. Her er det utrolig flott oppå med fantastisk utsikt, sier prosjektdirektør Roar Bjørdal.

- Men hva med tagging og ikke minst skating på taket?
- Det håper vi selvsagt å unngå, svarer Bjørdal. Men om en klarer å holde taggere og skatere unna, gjenstår vel egentlig bare å se.

70 prosent er ferdig
Vel 70 prosent av operaen er nå ferdig og Statsbygg regner med at de skal klare å holde både kostnadene som er budsjettert til 3,3 milliarder og innflyttingsdatoen som er satt til desember 2007.

Faktisk ligger prosjektet godt innenfor kostnadsrammen foreløpig, men det henger sammen med at marginene er satt høyt. Mye kan ennå skje, sier direktør i Statsbygg, Øyvind Kristoffersen.

Den offisielle åpningen av operaen finner sted 12. april 2008.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere